Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
08.06.2018 23:39 - Стивън Хокинг - гений или луд учен?!
Автор: ahmed7 Категория: Забавление   
Прочетен: 1633 Коментари: 1 Гласове:
1

Последна промяна: 08.06.2018 23:40

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 „Едно от основните правила на Вселената е, че нищо не е перфектно. Перфектното просто не съществува. Без неперфектното нито вие, нито аз щяхме да съществуваме.“

Думи на Стивън Хокинг – един от брилянтните умове на нашето време. На 14 март 2018 г. британският астрофизик отлетя завинаги. Той почина на 76-годишна възраст. Със своите теории за Вселената приживе Хокинг успя да влезе в челните страници на вестниците.

Той е роден на 8 януари 1942 година (300 години след смъртта на Галилео Галилей) в Оксфорд, Англия. Къщата на родителите му се намирала в северен Лондон, но по време на Втората световна война Оксфорд е по-безопасно място за живеене.

Когато е на 11 години, родителите му се преместват в Сейнт Олбанс, Хартфордшър. През 1959 г. е приет в Оксфордския университет, където не е възможно да учи математика (както той искал), затова записва физика, въпреки желанието на баща му да учи медицина.

През 1963 г., докато учи магистратура в Кеймбридж, Хокинг бива диагностициран с амиотрофична латерална склероза (АЛС). През март 1966 получава своята докторска степен по приложна математика и теоретична физика.

Какви са отношенията му с папата, по какво определя политическите си възгледи и кои са другите му таланти? Германското издание „Фокус” събра отговорите на тези въпроси и други интересни факти за знаменития учен.

1. Като дете се занимава с конна езда, като ученик в Оксфорд е носови (на английски: cox) в отбора по академично гребане. Първите симптоми на болестта му се появяват след влизането му в Кеймбридж. Окончателната диагноза му е поставена на 21-годишна възраст, малко преди първия му брак.

2. От 1985 г. използва специален апарат, за да говори. Компютърът, инсталиран в инвалидната му количка, му позволява освен да говори, да пише статии, други текстове, да ползва Интернет и електронна поща. Управлението се извършва чрез движение на единствения мускул, който Хокинг може да контролира – един от лицевите мускули на бузата, под окото. Движенията се разчитат от специален инфрачервен сензор, вграден в очилата му.

3. Наред с останалото, Хокинг е телевизионна и филмова звезда. Той взе епизодично участие в сериалите „Космо и Уанда“, „Теория за големия взрив“, „Дилбърт“ и „Футурама“. Той е единственият герой в „Стар Трек: Следващото поколение“, който играе сам себе си.4. Заради многото му появявания в анимационния сериал „Семейство Симпсън“ много хора по света смятат, че Стивън Хокинг е всъщност единствено анимационен герой.

5. Той беше член на Папската академия на науките, и то въпреки че беше официално атеист. Академията се намира под пряката защита на папата. Това изглежда доста странно на фона на факта, че Хокинг използва своите теории и открития като доказателство, че няма Бог – според него безкрайността на Вселената говори против съществуването му.

image6. Хокинг беше политически активен. Физикът използва своята слава, за да даде гласност на своите политически възгледи. На президентските избори в САЩ през 2000 г. Хокинг подкрепяше конкурента на Джордж Буш-младши – Ал Гор. Позициите му за войната в Ирак, ядреното въоръжаване и климатичните изменения също са доста категорични.

7. Особено силно ученият извиси глас през 2013 г., когато изказа солидарност с академичния бойкот на Израел. По това време той участваше в конференция в еврейската държава.

8. Хокинг пишеше детски книжки. Издал три на брой заедно с дъщеря си Луси Хокинг. Първата книга се казва „Тайният ключ на Джордж за Вселената”, а другите две са нейни продължения.

9. Стивън Хокинг искаше да патентова името си като марка.

10. Физикът не беше точно оптимист за бъдещето на човечеството. Той смяташе, че има голям риск човечеството да бъде изтрито от лицето на Земята заради глобално затопляне, ядрена война, вируси, развити чрез генно инженерство или друг катаклизъм.

Източник: https://www.10te.bg




Гласувай:
1



1. crep - 9.
09.06.2018 05:28
Това не е необходимо. На практика това е така.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: ahmed7
Категория: Бизнес
Прочетен: 68202
Постинги: 42
Коментари: 88
Гласове: 76
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031