Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
14.10.2014 20:55 - Неочакван удар с пенсиите
Автор: turb04 Категория: Спорт   
Прочетен: 2476 Коментари: 4 Гласове:
20

Последна промяна: 14.10.2014 20:57

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

image  

Тези дни се дискутират предложения за промени във формулата за изчисляване напенсиите. С тях, както и с предишни подобни има един фундаментален проблем. Те идват неочаквано и се очаква да бъдат въведени с кратко предизвестие.

За една пенсионна система е най-важно да създава чувството за сигурност и предсказуемост в правилата. Иначе хората не искат да участват.

Първото предложение е да се премахне възможността за ползване на трите най-добри години преди 1997 г. при изчисляване на индивидуалния коефициент за размера на пенсията. Нека погледнем тази реформа от гледна точка на човек, който преди 1997 г. е бил на работа с висок осигурителен доход и е бил коректен към осигурителната система. Посланието към него е следното. Пенсията, която бихте получили при досегашните условия, би била несправедлива. Вече мнозина се възползваха от тази несправедливост, но вие нямате късмет. Освен това поради несъвършенства в нашата информационна система за нас вие сте потенциален измамник.

Всъщност подобно послание се отправя към всяка потърпевша група, когато стратегическите решения за пенсионната система започнат да се заменят с тактически хрумвания кой да плати сметката през идните години. Нашата пенсионна система не е балансирана в дългосрочен план и към момента нямаме работещо решение на проблема в целия му мащаб. Обществото ни не може да намери консенсус по този въпрос. Затова през следващите години ще продължи търсенето на хора, които да платят дефицитите в системата.

Когато решенията се взимат навреме, не се налага да има групи, които ще са неприятно изненадани точно когато вече е наближило времето им за пенсиониране и цял живот са очаквали, че това ще стане по други правила. При навременно направени реформи първите пряко засегнати от промените може да се пенсионират след 20 или 30 г. и това значително ще смекчи реакциите.

И при пенсионната система в крайна сметка нещата се свеждат до балансиране на приходи и разходи. Когато се очертава дефицит има два варианта - или да се повишат приходите, или да се намалят разходите. Повишаването на приходите е свързано с демографски и макроикономически показатели като размера на работната сила, заетостта и размера на работната заплата и другите доходи от труд.

В България, тъй като системата реално не се издържа само от осигурителни приходи, значение има и способността на държавата да генерира постъпления от други данъци. Докато още не се беше спукал глобалният икономически балон, имаше очаквания, че тези фактори ще работят за България и някак си нещата ще се оправят от само себе си. Реалността подсказва, че това почти сигурно няма да се случи.

Към момента няма и никакви шансове през десетилетията, за които си струва да мислим да се изгради жизнеспособен стълб на пенсионната система, базиран на натрупване, а не на плащане от текущи приходи всяка година.

 Просто масираното развитие на капиталонатрупваща система изисква много по-големи приходи, за да може междувременно да не спира плащането на пенсиите на сегашните пенсионери. Любопитното е, че именно най-големите поддръжници на такава система лансираха идеите и прокараха политическите решения, които ще я направят невъзможна в български условия в обозримо бъдеще.

При политика на намаляване на осигуровките и данъците с цел да се стимулира икономиката финансирането на пенсионната и останалите обществени системи може да разчита или на бурно развитие на икономиката (в китайски стил), или на много мащабни еднократни приходи като тези от приватизация, или на “оптимизиране” на разходите, под което често се разбират безразборни съкращения, които увреждат целия публичен сектор, без да са пощадени образованието и здравеопазването. Другата нова идея за промяна в изчисляването на пенсиите е свързана с ограничаване на годините, през които упражняването на труд от първа и втора категория има по-голямо тегло във формулата за изчисляване на пенсиите. Тази идея може да бъде защитена като стратегия за намаляване на стимула за упражняване на вреден труд над определените години. Този аргумент е валиден обаче само по отношение на хората, които още не са работили предвидения брой години и имат възможност да коригират бъдещия си избор, когато вече не им носи бонус при пенсиониране и рискът от професионални заболявания нараства. Така че в случая немаловажен е въпросът кога и за кого подобна промяна би влязла в сила след нейното огласяване. Това не бива да става по отношение на хората, които вече са в ситуацията на много по-продължителен стаж при първа и втора категория труд. Иначе грижата за здравето се превръща само в благовиден аргумент тези с вече увредено здраве да поемат обществения дефицит.

Отново нещата опират до това пенсионните реформи да се планират стратегически и буквално да се договарят с обществото.

Боян Захариев




Гласувай:
20



1. turb04 - Авторът е избегнал една от болез...
14.10.2014 20:56
Авторът е избегнал една от болезнените теми, влияещи чувствително на социалните плащания - безразборното раздаване на помощи.
цитирай
2. iliada3 - Които някой превръщат в бизнес..................
14.10.2014 21:36
turb04 написа:
Авторът е избегнал една от болезнените теми, влияещи чувствително на социалните плащания - безразборното раздаване на помощи.

цитирай
3. turb04 - Именно...
15.10.2014 08:00
Именно...
цитирай
4. apostapostoloff - Авторът е пропуснал най- важното:
20.10.2014 18:08
който в една капиталистическа държава разчита САМО на една пенсия или САМО на една заплата, си е чиста проба идиот.
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: turb04
Категория: Спорт
Прочетен: 2650042
Постинги: 623
Коментари: 6144
Гласове: 16000
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031