Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
30.09.2014 20:19 - Историкът Тимъти Снайдър: Русия иска да купи парламента на България
Автор: turb04 Категория: Спорт   
Прочетен: 1413 Коментари: 0 Гласове:
10


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
 image  

Не САЩ, а ЕС е главният враг на Москва. И затова Кремъл се опитва да разедини европейците. Прави го с най-различни средства, включително купувайки цели парламенти - например в България, твърди историкът Тимъти Снайдър, цитиран от “Дойче веле”.

Снайдър, който преподава в Йейлския университет, през последните месеци публикува поредица от статии и интервюта в редица големи международни медии. Той защитава правото на украинците сами да решават съдбата си и критикува политиката на Путин, който според него просто отказва да признае, че Украйна съществува.

В интервю за “Ди Цайт” Тимъти Снайдър прави дисекция на стратегията на Москва за разрушаването на ЕС - дисекция, в която по адрес на България се изказва едно доста стряскащо предположение: “Първо -

Кремъл разчита на подкрепата на крайнодесните

в Европа, чиято цел е да разрушат институциите на ЕС. Второ - Путин се опитва да си сътрудничи в енергийната сфера с няколко правителства на европейски държави, с които има и идеологическа близост. Унгария е добър пример за това. Трето - руският режим полага усилия да купи парламентите на някои по-слаби страни - членки на ЕС, като България и Хърватия. И накрая - Русия води информационна война. Тази война цели не само да попречи на европейците да защитават собствените си интереси, но и да им наложи идиотско-конспиративния поглед на Москва към случващото се по света. Всичко това се върши с една цел:

да се разрушат връзките между държавите в ЕС, защото поотделно те са много по-слаби и уязвими”, посочва Снайдър.

Историкът изтъква и много грешки на т.нар. Западен свят. Според него Европа не умее да защитава собствените си интереси и остава пасивна, докато официалната руска пропаганда приписва какви ли не грехове, включително и съучастие в свалянето на бившия украински президент Янукович. Европа не бива да отстъпва пред претенциите на Кремъл, че Украйна е руска сфера на влияние, твърди историкът.

“В продължение на 40 години Евросъюзът получаваше удовлетворението, че много страни искат да се присъединят към него. И тъкмо разширяването се превърна в негов единствен голям политически проект. Сега обаче

ЕС е изненадан от цели три съвсем

нови тенденции Първо - САЩ станаха доста по-непредвидими. Второ - една голяма страна, каквато е Украйна, в труден за нея момент иска да се приобщи към ЕС. И трето, всъщност най-важното: Русия иска да разруши ЕС.” Снайдър прави тази остра констатация пред “Ди Цайт”. Разбира се, руското ръководство никога няма да признае, че иска да разруши ЕС, допълва той. Вместо това признание то изтъква аргумента, че ЕС е декадентен, прогнил и хедонистичен. В действителност обаче Кремъл смята ЕС за заплаха, включително и икономическа. В Москва се опасяват например, че ЕС може да разработи своя собствена координирана енергийна политика.

24 часа




Гласувай:
12



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: turb04
Категория: Спорт
Прочетен: 2655808
Постинги: 623
Коментари: 6144
Гласове: 16000
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930