Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
22.09.2014 16:14 - Ретроспекции с препратки към бъдещето
Автор: turb04 Категория: Спорт   
Прочетен: 2444 Коментари: 7 Гласове:
13


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

Не зная, колко от вас гледаха документалния филм за 1968 година, който БНТ излъчи преди време, но лично на мен лентата напомни за неща, които, смея да си призная, бях позабравил!

Все едно някой отметна атлазената покривка на балдахина и отдолу се показа разложената плът на историята, включително и нашата, от този период, придружена от съответната отблъскваща смрад!

На хората, родени след 1985 тези събития не говорят абсолютно нищо. Родените непосредствено след събитията и през седемдесетте години на миналия век, имат някаква представа за ситуацията, а и за онзи малоумен делирично-параноичен строй, който тласна Родината ни към бавния морален и човешки разпад...

Аз си спомням тези събития, но само в частта, касаеща Универсиадата. Моят партийно ангажиран родител дори ме заведе на откриването и видях, как лумна огънят. Другото са разни детинщини за събиране на значки и увеличаване броя на държавите, които присъстваха в игрите ни.

Другото, страшното, бе останало далеч от моите детски уши – Пражката пролет, краткият свободен полет на един народ, решил да живее без ограничения и човешки, “братските” войски по чешките улици, убитите, потушаването...

О, да! И ние малките чухме за събитията в тогавашна Чехословакия, но информацията бе надлежно сдъвкана и налята в детските ни глави, под формата на осъждане на “враговете на работниците и селяните”. Тогава “враг” беше много , ама много употребявана дума, а в ежедневната лексика присъстваха “диверсант, саботаж, провокация, империализъм, капитализъм, фашизъм”, като понякога коктейлите бяха и смешни и ужасни, но Партията се грижеше никой да не остане подминат, или пък не дай си Боже – с идеи и мисли, различни от партийните линии и повели...

Признавам – нашите детски мозъци бяха хем промити, хем стимулирани да търсят истината... Как ли? Промиването ви е ясно, откъде идваше – основно от училище, но и от радиото и телевизията, която няма нищо общо с това, което сегашните деца познават... Три часа сутрин и пет-шест часа вечер! Толкоз! Една програма, по която основно се виждаха разни забързани миньори, леяри, тъкачи, строители и кооператори от безбройните ТКЗС-та (Трудово-кооперативни земеделски стопанства)... Идилия, нали?! Чат – пат спорт, някое съветско анимационно филмче и морета от филми за войната! Два полски филма – Четиримата танкисти и кучето и Залог по-голям от живота се превърнаха в масов хит... Нямаше друго! После дойде и На всеки километър, Черните ангели, но както виждате всичко е тематично! Положителните стимули идваха от вицовете, а най-вече от политическите...

Филмът ме накара да се замисля, а самото замисляне ме разгневи! Ние ЗАБРАВИХМЕ! Говоря за масата! И за масата, която е имала някакво съзнание! Господи! Та народ, който не помни историята си няма и бъдеще!

И каква стана тя?! Същите тези, които оплитаха страната ни с мазните си лепкави пропагандни пипала и бавно ни превръщаха в стадо, карайки ни да блеем разни безмислени и безумни лозунги, същите тези олигофрени, дошли от курници, егреци, кошари и коптори, изтребили цвета на българската нация и узурпирали всичко, отново ни мият гладките мозъци и ни карат да тънем в някаква щастлива и лишена от мисъл летаргия, докато те продължават да си плетат кошницата!

Тъпата рая, която им строеше дворците и им създаваше благосъстоянието безропотно, залъгвана с разни идеологии, пред които задгробният живот изглежда като нещо досегаемо, сега пак се качи в каруцата им и с идиотско търпение спомогна от комунисти да станат капиталисти....

Свобода, а?! Боже, каква хубава, мечтана и недостижима работа!




Гласувай:
15



Следващ постинг
Предишен постинг

1. silviia - ?
22.09.2014 19:35
Искаш да кажеш, че сега животът в България ти харесва повече, така ли?:) И че задгробният живот е нещо недостижимо?:)
цитирай
2. turb04 - Я поясни малко какво точно искаш да ...
22.09.2014 20:00
Я поясни малко какво точно искаш да питаш, че май няма връзка много с текста. :)
цитирай
3. silviia - Пояснявам, въпреки, че е очевидно:
22.09.2014 20:48
1. По-добре ли живееш сега, отколкото в ,,комунистическите,, детство и младост?
2. Твърдиш, че комунистите са ни ,,продавали,, идеологии, които са изглеждали така, все едно задгробният живот е ,,достижим,,. Е, НЕДОСТИЖИМ ЛИ Е ЗАДГРОБНИЯТ ЖИВОТ? (Справка - приятелят ми varg1)
цитирай
4. turb04 - Аз живея много по-добре, откъдето и ...
22.09.2014 20:50
Аз живея много по-добре, откъдето и да го погледнеш.
Приятелят ти не е критерий, да ме прощаваш. :)
цитирай
5. silviia - ...
22.09.2014 23:15
Да си жив и здрав и да гласуваш на изборите! Когато Ебола стигне Европа, пак ще те питам, но, много те моля, поне тогава не ме лъжи.
цитирай
6. turb04 - Не, няма да гласувам, а ебола си е ...
22.09.2014 23:24
Не, няма да гласувам, а ебола си е ебола и няма отношение по темата.
цитирай
7. silviia - :)
22.09.2014 23:34
О, не. Ебола е пряко свързана с темата, защото ще стигне до Европа по една много проста причина - негрите плащат на граничните власти във Великобритания, за да получат достъп до острова. А Великобритания не е комунистическа. Още.:) Сигурно ще забравя до тогава, но акo ти се сетиш за разговора ни тая вечер, след първите случаи на Ебола в Европа - поне ми се извини, че си ме лъгал.:) Не си живял по-зле при комунистите, отколкото сега. И го знаеш не по-зле от мен. А приятелят ми varg1 всъщност е Герой на Съветския Съюз от войната в Афганистан. Посмъртно.:)
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: turb04
Категория: Спорт
Прочетен: 2650673
Постинги: 623
Коментари: 6144
Гласове: 16000
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031