Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
18.09.2013 20:06 - Да се смееш ли, да плачеш ли...
Автор: turb04 Категория: Спорт   
Прочетен: 3694 Коментари: 13 Гласове:
25


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
Арогантно от Скопие: България да не ни краде историята!


Изключително арогантен и обиден за България и българите текст е публикуван в македонския вестник „Нова Македония“ под заглавие „Когато българите искат да станат македонци“.

Авторът отправя обвинения към България, че краде чужда история и определя отношението й към Македония като недобросъседско, недобронамерено и дори неприятелско. Оправят се персонални обиди към министър Петър Стоянович, директора на НИМ Божидар Димитров и лидера на ВМРО Красимир Каракачанов, които според публикацията са умствено неуравновесени. 

Целият материал е издържан в следния тон: не може да се помогне на българите татари с тяхната срамна история, които са недоволни от самите себе си, от своето потекло, история и те по никакъв начин не могат да станат македонци, разбирай със светла история. 

Следват текстът на материала със съкращения:
„Македонецът никога не е искал да бъде българин и освободен от тази фрустрация, никога и не се е опитвал да присвоява нещо оттам, събития или личности, останали в историята и до голяма степен определили познанията за характера на една според световните размери не много популярна и приемлива българска политика. Например поне аз не се сещам да сме искали да присвояваме цар Калоян или онзи видински княз Шишман, който обсадил едно от най-големите християнски светилища Жича /манастирът Жича в Сърбия – бел.ред/, да вземе товара на българското участие в Първата и Втората световна война или да присвояваме галантния подарък на цар Борис за Хитлер под формата на македонските евреи, които заминават безвъзвратно за Треблинка. 

Макар че не вярвам българската настояща политика и история да са прекалено засрамени от споменатите исторически факти, все пак, повече от впечатлително е, че към тази такава история се иска да се добави и малко светлина, някои положително потвърдени исторически събития и личности. И това нямаше да е проблем, ако в тези светли примери се разпознаваше нещо, което носи български печат и също такъв произход. Но какво да се прави, не е така.

Човек не е задължително да навлиза в науката, да познава историята - това няма да му пречи да носи самосъзнанието кой е и откъде произлиза, което прави безпредметни всички по-нататъшни аргументи за неговата принадлежност и идентичност. Някои наистина биха искали да бъдат французи, англичани, дори и българи, но и ако успее да вземе такова гражданство, това няма да означава, че неговият корен може да се намери на галската земя, на земята в Гордия Албион или някогашната татарска почва. 

Последният скандал на меко казано скандалната българска политика и история на международната изложба „Идентичност и памет през 19 век“ в Белград, организирана от ЮНЕСКО, когато българският участник кой знае за кой път се опита да открадне корифея на македонската национална борба Гоце Делчев и македонската епопея Крушевската република, е проява на последователност, стандартно непремерено отношение на България и това несъмнено може да се оцени и като недобросъседско, недобронамерено и ако искате, неприятелско. 

И този, както и многото, наистина прекалено многото случаи от миналото, когато официална София, нейните историци фалшификатори и някой и друг отроден македонец искат да докажат недоказуемото, отново ме уверява, че става дума за патологичен порив и за ментална ситуация, на която й трябва съответната помощ. 

За да бъда по-прецизен, не вярвам, че тъжният лик на Красимир Каракачанов, смешният Божидар Димитров или фарсовият министър Петър Стоянович ще потърсят лек за своята умствена неуравновесеност, но знам, че и този път за нерационалното отношение, известно в медицината като ignava ratio (мързелив ум) е повлиял фактът на недоволство от самите себе си, от своето потекло, история, културен и цивилизационен бекграунд. Макар че им съчувствам и ми е жал за тяхната невъзможност да постигнат повече от това, което са, нито аз, нито който и да е на този свят не може да им помогне и да ги направи македонци. А вярвам, че толкова биха искали: този Асен Коломан да го заменят с цар Самуил, Гарванов със Сандански или някой образ от времето на фашистка България с тукашен борец от Народноосвободителната борба, участвал в антифашистката борба много по-рано от 9 септември 1944 г. 

Колкото и това да ги прави нещастни, българите не са и не могат да бъдат македонци. И тук не може да се помогне, независимо колко някои тамошни кръгове ще фалшифицират, ще се опитват да крадат историята по груб начин, да поставят условия и да изнудват, да показват своята недобронамереност. 

Затова, драги комшии, бъдете си това, което сте и откъдето сте, може би и там може да се намерят светли примери от историята“, завършва текстът. 

Повод за материала е международната изложба „Идентичност и памет през 19 век“ в Белград, на която Гоце Делчев щеше да бъде обявен за македонски, не и за български национален герой, а за обяснителния текст под знамето на Крушевската република от 1903 г., който гласи „Крушевска революционна чета. Свобода или смърт”, щеше да бъде посочено, че е на македонски език. Последва остра реакция от българска страна, включително и от министъра на културата Петър Стоянович.

По публикацията работи: Елка Василева



Гласувай:
25



1. sestra - Трагедия,
19.09.2013 08:40
няма друго определение.
цитирай
2. turb04 - Меко казано...
19.09.2013 08:49
Меко казано...
цитирай
3. tanya7713 - 1. Укриване и унищожаване на факти и ...
19.09.2013 10:48
1. Укриване и унищожаване на факти и документи (изнасяне на ценни ръкописи в чужбина).
2. Манипулации и инсинуации (грешни внушения).
3. Крадене на история.
4. Премълчаване на важни събития и обстоятелства.
5. "Редактиране" на изворов материал.
6. Откровени и нагли фалшификации.
7. Репресии и физическо унищожаване на историци и хора от интелигенцията, отстояващи историческата истина.

Всички тези методи са прилагани и се използват и сега за фалшифициране на българската история под една или друга форма.


ОСНОВНИ ПУНКТОВЕ ЗА ФАЛШИФИКАЦИЯ

1. Произход и Прародина на българите.
2. Етимологията на името "българин".
3. Понятийния апарат.
4. Езиковия проблем и писмеността.
5. Религия и приемане на християнството.
6. Разцепване на българския суперетнос на десетки изкуствени малки етноси.
7. Създаване на теории за "изчезналите" антични народи на Балканския полуостров и липсата на приемственост между тях и днешните българи.
8. Омаловажаване делото на изтъкнати историци възрожденци и такива в по-ново време.
9. Чрез манипулации и инсинуации създаване на лош имидж на българите и насаждане на чувство на вина и други такива.

цитирай
4. turb04 - Е, това е прийом на Гьобелс и очев...
19.09.2013 10:58
Е, това е прийом на Гьобелс и очевидно работи...
цитирай
5. pvdaskalov - Тъжно, много тъжно поведение...
19.09.2013 11:10
... много тъжно поведение от страна на интелигентстващи особи от братска Македония. Щом един човек, можещ да пише и чете, твърди, че:
"Човек не е задължително да навлиза в науката, да познава историята - това няма да му пречи да носи самосъзнанието кой е и откъде произлиза, което прави безпредметни всички по-нататъшни аргументи за неговата принадлежност и идентичност."
Толкова е просто! Щом не щеш наука и просвещение, то поне проследи кой и защо ти насади македонско самосъзнание. Ще отхвърлите ли, питам, ДНК-анализите? Приликата в език, манталитет и култура? Няма ли да си поискате и земите от Скопие до Индия?
Аз не се отказвам от моите македонски приятели, а те нека носят срама от онези свои съграждани, които искат да ни разделят!
цитирай
6. turb04 - Комплексите са мощен двигател, ...
19.09.2013 11:14
Комплексите са мощен двигател, види се, а и пречат на нормалната умствена дейност и я пригаждат към себе си.
цитирай
7. ok3223 - Не знам, защо ви
19.09.2013 11:36
вълнуват напъните на една мини държвица, със сган от великоманияци за управляващи, които се представят(за смях на целия ЕС),за преки наследници на Александър Македонски.
Това са комплекси на джуджетата, които искат да се представят за великани.
ОТ МАКЕДОНЦИТЕ НЕ СМЕ ВИДЕЛИ ДОБРО И ПОЛЗА В МИНАЛОТО, НЯМА ДА ВИДИМ И СЕГА.
Не им обръщайте внимание. Собствените им комплекси ще ги погубят.
Албанците настъпват и май ще им видят сметката.
цитирай
8. turb04 - Не им обръщам, но е интересно да се ...
19.09.2013 11:45
Не им обръщам, но е интересно да се види докъде може да достигне глупостта.
цитирай
9. batogo - !!!:)))
19.09.2013 15:41
Глупостта е безгранична, неуморна и бездънна... :)
цитирай
10. turb04 - И най-важното - няма почивен ден :)
19.09.2013 16:33
И най-важното - няма почивен ден :)
цитирай
11. lovertosimplicity - Здраво!
19.09.2013 18:34
"Има само едно нещо на света по-лошо от това да говорят за теб и то е да не говорят за теб."
И, ако поемем цитата - когато си толкова незначителен, че изобщо не те и забелязват, а камо ли да говорят за теб...
Какво друго ти остава, освен да...
ха ха ха
Ще го приравня тук, към блога:
Някои се самокоментират - защо не и макетата да са така?!
Някои се "помпят" - простени /ли?!/ са опитите и на тях да го правят...

Луда работа...
Блогарска...


Уф, Маринееее...
Ще ме прощаваш!
Ти си говорил за държавицата, а аз помислих, че някой блог тук споменаваш с добро...
ха ха ха

Поздрави!

Рей

PS: Кажи нещо ефикасно за мускулни травми...
Сабаале в една заигравка май скъсах мускулно влакно на прасеца.
цитирай
12. turb04 - Ако си скъсал - само почивка, но за ...
19.09.2013 19:32
Ако си скъсал - само почивка, но за всеки случай отиди до Диана и намери д-р. Мишо Илиев да те погледне, защото може да е нещо съвсем друго.
Ако на мястото на травмата има топче от мускула, а под него вдлъбнатина - да, скъсал си мускул.
цитирай
13. shtaparov - Така ще бъде, докато България не ...
20.09.2013 21:44
Така ще бъде,докато България не заведе срещу властите от Белград и Скопие няколко десетки дела в международните европейски съдилища на Страсбург и Хага заради насилственото помакедончване на един милион Българи в бивша Югославия! А то е престъпление срещу човечеството,за което давност няма и не може да има! Когато спечелим делата,ще искаме от тях да вкарат за задължително обучение в училищата начина,по който е създадена македонската "нация" през 1944-45 г.,да осъдят оцелелите виновници за геноцида и да се извинят официално на България и на нашия народ в Македония за зверствата,които е бил принуден да изтърпи!
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: turb04
Категория: Спорт
Прочетен: 2650137
Постинги: 623
Коментари: 6144
Гласове: 16000
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031