Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
02.09.2013 16:23 - Намесата на САЩ в Сирия: Добродетелна война
Автор: turb04 Категория: Спорт   
Прочетен: 1902 Коментари: 8 Гласове:
14


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 Къде бяха усмивките, цветята? Очаквахме по скромен начин да бъдем приветствани като освободители. Това бе преди много години, Чу Лай, Южен Виетнам, 1966 г., при една от ранните катастрофи в опитите на САЩ след Втората световна война да водят добродетелни войни. Хората по селата отказваха да ни погледнат в очите и се усмихваха, само ако ни продаваха нещо.

Колко разочароващо. Войната тогава беше млада, ние също, но не и толкова млади, че да не сме видели документални кадри, които показват приветствените възгласи на палавите хлапета в Неапол или как французите махат предпазливо.

Виетнамците обаче не. Поне в Чу Лай изглеждаше, че печелещите от нашето освобождаване и щедрост ни мразеха или твърде много се страхуваха да покажат, че ни харесват.

Но защо? Нима не водехме освободителна война, поредната добра война в американската традиция на добри войни? Нима екипът ми за връзка с населението от морската пехота не раздаваше сладкиши на децата, същите СуиТартс, които човек можеше да си купи в американските киносалони? Раздаването трая два дни.

"СуиТарт нъмба тен! (СуиТарт номер десет)", викаха децата, които се нароиха около камиона ни на втория ден. "Номер десет" значеше "най-лошото". Те ни хвърляха СуиТартите обратно. Ние отново ги хвърляхме по тях, несъмнено губейки подкрепа сред тях. Битката на СуиТартите. В крайна сметка трябва да се каже, че я загубихме - още един случай на невъзнаградена американска добродетелност.

Добрата война, добродетелната война. Вярваме в нея. Трябва да вярваме, иначе няма да сме американци.

Както е писал Джон Ъпдайк: "Америка е отвъд силата, тя действа като в сън, като Божие лице. Където и да се намира Америка, там има свобода, а където я няма, лудостта управлява с вериги, мракът задушава милиони. Под търпеливите й бомбардировачи раят е възможен."

САЩ не се бият заради земя, природни ресурси, омраза, мъст, религиозно покръстване - обичайните неща. Покрай някой и друг барел петрол, ние се бием заради добродетелта.

Няма значение, че не се получава - лъжите от Тонкинския залив, използваният във Виетнам газ "Агент Ориндж", симулацията на удавяне, несъществуващите оръжия за масово поразяване, безсмислените ужаси на Абу Гариб, изтребител, който избива сватбари в Афганистан, обяснението ни за цивилните жертви като абстракция: "съпътстващи щети".

Спретнато и подредено. Говорим за воденето на война все едно е терапевтична наука - хирургически удари, прецизни бомбардировки, степенувани отговори, хомеопатично лечение, което ползва война, за да ни излекува от войната. "Подобното лекува подобното", както се казва в хомеопатичния лозунг, "войната, която ще сложи край на всички войни", както се твърди, че казал Удроу Уилсън за Първата световна война. Изпращаме търпеливите си бомбардировачи както се трупат одеяла за излекуване на треската на някое дете. Изстрелваме си ракетите и казваме: "За ваше добро го правим."

След Втората световна война в училище ме учеха, че човечеството, особено американците, мрази войната и обича мира. Обединените нации се издигнаха на Ист ривър в Ню Йорк - леярна, която превръща мечовете в плугове. Преименувахме министерството на войната в министерство на отбраната. Имахме "Атоми за мир", пакети от хуманитарната агенция "Кеър", кутии от УНИЦЕФ за празника на Вси Светии и Берлинския въздушен мост вместо война срещу Съветския съюз.

Проблемът тук е, че човечеството не мрази войната, то обича войната. Затова и води толкова много войни. Индианците от Нова Англия бяха толкова отдадени на взаимните си войни, че не можаха да се обединят и да изтласкат европейците в морето във войната на крал Филип.

Какво по-добро обяснение на цялата писана история с нейните ужаси, завоевания, мародерства и избивания? Любовта ни към войната е проблемът. Войната е психическа зависимост, може би болест, хроничното автоимунно заболяване на човечеството. Тя избухва, успокоява се, но винаги дебне в очакване да ни осакати и убие. Най-доброто, на което можем да се надяваме, е да я държим в ремисия.

Въпреки това обаче американците продължават да вярват в идеята за добрата и добродетелна война. Тя почесва калвинисткия ни сърбеж, доказва издигането ни в благословен народ.

Господ, значи, е на наша страна. Странното обаче е, че продължаваме да губим. От Втората световна война не сме печелели никоя сухопътна война, траяла повече от седмица: Корея (патова ситуация), Виетнам, някои по-дребни като Ливан и Сомалия и по-големи като Ирак и Афганистан. Иначе всички имаха за цел да са добри войни, да спасяват хора от самите тях.

Най-новата възможност за търпеливите ни бомбардировачи е Сирия. Чистотата на мотивите ни е ненакърнима. Ще изстреляме ракетите си, само за да накажем греха, приел в този случай форма на отровен газ. Никакво завземане на земя, никакъв петрол, даже не и опит за установяване на демокрация.

Оскар Уайлд е казал: "Докато войната се възприема като нещо зло, тя ще има своето очарование. Започне ли да се приема като нещо вулгарно, ще престане да е популярна." Той не е предугадил, че САЩ ще гледат на войната като на нещо добродетелно.

Колко опасна идея.

Хенри Алън -  "Вашингтон пост"




Гласувай:
14



1. vmir - Вечният спор в САЩ -
03.09.2013 06:42
самоизолационизъм или съпричастност. Учудва ме обаче защо не осъзнават, че днес вече губят и от участието си в двете световни войни. Защо им трябваше да въоръжават и хранят руснаците, да откриват фронт в гърба на немците, след като добродетелта им ще бъде оплюта толкова безскрупулно? Защо трябваше да обърнат ПСВ, когато беше спечелена от Германия, после да спасяват България от официална ликвидация, за да я остават безпомощна на произвола на терористичните домогвания на болшевишките банди у нас, продължаващи цял век от тогава явно или подмолно да работят за задкулисната ликвидация на България и превръщането й в руска кочина?
цитирай
2. turb04 - По-скоро въпрос на интереси, да ти ...
03.09.2013 08:14
По-скоро въпрос на интереси, да ти кажа...
цитирай
3. vmir - 2. turb04,
03.09.2013 14:45
turb04 написа:
По-скоро въпрос на интереси, да ти кажа...


Само болшевизма и марксизма изключват съвместимостта между интереси и добродетел. Където двете не са противопоставени, хората печелят от осигуряване ползи на потребителя, в болшевишката ценностна система, задължително трябва да прецакаш някого, за да спечелиш. Справка - скандиннавците. Защо там няма парвенюта, никой не парадира с имане и с положение, а са най-богатите държави в света? Защото всичко се прави за удобството на потребителя, а потребителя оценява направеното с паричките си. Не им трябва централно дирижирана икономика, както тук леваците искат, за да се намърдат в нея и да цицат, да цицат, да цицат. А това скандинавците са го възприели от щатите, даже са ставали смешни в подражаването им, с изключение на дънъците, които при скандинавците са традиционно високи.
цитирай
4. turb04 - Така е, но нито американците, нито ...
03.09.2013 14:47
Така е, но нито американците, нито руснаците са скандинавци, макар последните да имат общ корен...
цитирай
5. vmir - 4. turb04,
03.09.2013 20:31
turb04 написа:
Така е, но нито американците, нито руснаците са скандинавци, макар последните да имат общ корен...


А при нас комунетата сочат Скандинавия и викат: "Е те това е нашата партия. Само да слушаме Русия, да мразим Запада и да управлява БСП и сме готови скандинавци", щото те първи построиха комунизма". Какво ли друго може да се очаква от лъжливи типове, които честват като герои престъпници и убийци и се гордеят с минали и настоящи предателства спрямо България? За тези кражбата е партийно строителство, клеветничеството е висш политически пилотаж, а сатанизирането на отвърналите се от тях - панацея за партиен възход. Да не говорим за насъскването на старци, малцинства, аутсайдери и криминални елементи срещу всяка реформаторска стъпчица.

За корена сигурно знаеш, че не носи съществена генетична информация, и в биологията се третира като "подложка", от която с присаждане (ашладисване) се получава желания плод.
цитирай
6. turb04 - Български политик е оксиморон. . . А ...
03.09.2013 22:04
Български политик е оксиморон...
А кой ни управлява 23 години? Нали са децата и внуците на наглеците от "светлата дата" 09.09.1944...
цитирай
7. vmir - И друг път сме говорили по този въпрос, затова ще опитам да го кажа малко по-образно
04.09.2013 05:47
Държавата не е като място със заблатена вода, която да излееш в канала или да пуснеш през него да циркулира прясна вода. Не, че не е възможно, но това е пробвано далеч преди комунистите и никога не е давало очакваните резултати. На Франция донесе десетилетни вътрешни и най-вече външни войни, стотици хиляди избити и милиони осакатени. Лозунгите за равенство, братство и свобода, доведоха не до равенство в замогването и положението, а до постоянен стремеж, превърнат в навик за създаване не на равни хора, а на равни възможностти и равенство пред закона. Така всеки заема мястото си в обществото според полезността на начинанията си.

У нас е обратното - уж да изравнявали разликите в положението, некадърници и престъпници се домогват до власт като лъжат едните, че ще вземат от другите да им дадат на тях. Казват им: "Всички са маскари" и недоизказаното, но подразбиращо се: "но ние поне ще мърсуваме заради вас" и получават подкрепата на всички, които са заинтересовани равенството пред закона и равните възможности да бъдат осуетени, за да не бъде осуетена лапачката им.

Ето така, повтаряйки удобната за престъпниците щампа "всички са маскари", не постигаме друго, освен, че поставаме в общия кюп на мошениците и онези малцина успяващи с много труд и усилия, игнорирайки или прекъсвайки процеса на освежаване на заблатената ни обществена практика и трайно превръщайки държавата си в тресавище за всеки, уповаващ се на закона и почтеността.

цитирай
8. injir - Ако не е за земя и петрол, то е за дъ...
26.09.2013 05:55
Ако не е за земя и петрол, то е за държавна субсидия , която храни оръжейните монополи.Иначе щатите са демократични...
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: turb04
Категория: Спорт
Прочетен: 2650113
Постинги: 623
Коментари: 6144
Гласове: 16000
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031