Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
28.08.2013 18:04 - Американски журналист: Аз видях как Червената армия окупира България
Автор: turb04 Категория: Спорт   
Прочетен: 9725 Коментари: 32 Гласове:
21


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

Статията “Аз видях как руснаците окупираха България” е писана от американския журналист Чарлз Ланиус. В началото на Втората световна война той е кореспондент на National Broadcasting Company в Европа – първо в Рим, после в Берлин.

През 1941 година следва германската армия на Балканите и наблюдава нахлуването  в Русия. След това е преместен в Швейцария, а към края на 1943 г. – в Турция, в очакване да влезе отново на Балканите.

Статията е публикувана за първи път от сайта ExtremeCentrePoint.com през 2010 г. Те получили превода от свещеник Георги Недялков, избягал от България през 1944 г.

Наблюдавах как Червената армия нахлу в разрушената от войната София, България, в 14,10 ч на 16 септември 1944 г. Престоях в България 8 месеца, за да видя какво става в тази окупирана от руснаците страна.

Пристигнах от Турция на 7.9. Официалните лица на българското консулство в Истанбул искаха американски журналисти да дойдат в страната и да изпреварят руснаците. Един автомобил ме чакаше на границата и с двама тайни полицаи, въоръжени с пистолети, потеглих за София. На следната сутрин се срещнах с новия министър-председател Константин Муравиев, дългогодишен либерал. Неговото правителство бе съставено само преди седмица. Той ми направи впечатление на честен и искрено говорещ демократ. Съобщи ми колко безнадеждно се опитал да сключи примирие със съюзниците. На другия ден коалиционно правителство, доминирано от комунисти, свали правителството на Муравиев и той бе хвърлен в затвора. 
Първите руснаци бяха преминали границата на 8 септември. Сега един лъскав американски автомобил “Пакард” водеше колона от изкаляни и изпочупени джипове и камиони, американско производство. Бойното поделение се състоеше от момчета с розови бузи, загрубели старци с увиснали мустаци и едрогърди жени – всички с общ знаменател: вид на свирепи безжалостни воини.

Слухове за изнасилвания и грабежи, идващи от провинцията, предхождаха руснаците. Одобрителните викове и приветствия на посрещачите започнаха, когато водещата колона премина под портрета на Сталин, окачен върху набързо построената победна арка, украсена с червени знамена. Вечерта софийските ресторанти и кафенета бяха препълнени с гладни руснаци. Контролираха движението военни полицаи, които бяха заменени от едрогърдести рускини с ботуши и шмайзери.

Седмица по-късно руснаците приключиха окупирането на България. Червената армия започна операции за събиране на храна. Селяни, които допреди часове развяваха червени знамена и крещяха приветствия, сега протестираха, когато съветските войници им грабеха прасета, говеда, коне и си присвояваха храната и фуража им. След няколко злополучни случая обаче селяните разбраха, че е най-добре да оставят войниците да вземат каквото си искат. Скоро стана явно, че Съветите ще управляват България твърдо, неумолимо и тоталитарно. Те действаха косвено, но ефикасно чрез Отечествения фронт, безпартийна организация от типа “предпочитан и покровителстван от Москва”.

Отечественият фронт бе организиран от хитрата Цола Драгойчева, фанатична 
комунистка, 
обучена от Москва, а днес диктатор на България. При факта, че комунистите контролират въоръжените партизани и проникването на руската армия в страната, то за нея беше сравнително лесно да постави комунисти на най-важните министерски постове в новото правителство.

По времето на преврата комунистите не брояха повече от 5% от цялото население, което възлизаше на около 8 млн. Мнозинство са селяни, традиционни симпатизанти на Русия, но със сигурност антикомунисти. Почти всеки селянин притежава собствена земя и си е господар. Гражданите на София са синове и дъщери или внуци на селяни. Когато спечелят пари, обикновено ги влагат в недвижими имоти. Големи богаташи всъщност няма.

Във всеки град и село на България комунистите завзеха цивилната администрация. Обикновени престъпници – убийци и крадци – бяха освободени от затворите и назначени на постове в полицията на Югов. Те често арестуваха хора просто защото са добре облечени. Решаваха с куршуми стари лични спорове с хора, на които имаха зъб. Българи ми съобщаваха, че почти навсякъде биещите полицейски началници, кметове, бирници и някои техни заместници били разстрелвани или пребивани до смърт. Повече от сто бивши регенти, министри, заместниците им, народни представители и дворцови служители на починалия цар бяха осъдени на смърт от така наречения Народен съд. Според официалните съобщения “народните съдилища” са осъдил и на смърт и затвор над 5000 души. Десетки хиляди са избити и репресирани без съд и присъда.

По-късно почна да се проявява силна реакция срещу Съветския съюз и поставеното от него правителство. Българите очакваха либерално демократично управление, излъчено от народа, но вместо това получиха комунистическа диктатура. Пряк политически резултат бе, че започнаха да гледат към САЩ повече от когато и да било преди. Имаха достатъчно лош опит от фашизма и не искаха комунизъм. Мислеха, че САЩ ще им помогнат да станат демократична страна. Руснаците и комунистите обаче бяха добре осведомени за тази тенденция и започнаха усилено да пречат и подбиват престижа на Америка.

Първа възможност за това им се удаде, когато от Турция дойдоха четирима американски военни да търсят и освободят американски летци от свалени в България американски самолети. Възглавявана от поручик Хари Харпър, групата свърши отлична работа. Само за 3 дни 355 американски офицери и войници бяха на път за Турция. От Харпър зависеше да бъдат открити още американски военни в провинцията. Една вечер обаче руски поручик им заявил, че не са желани в България. Харпър протестирал пред руския комендант, но той им дал 24 часа да напуснат страната. Британската мисия, оглавявана от Харолд Гибсън, получила същото нареждане. Към 6 ч вечерта двете мисии с 15 автомобила се срещнаха пред хотел “България”.

Съветските представители задържаха потеглянето им с 2 часа, за да не разберат софиянци какво става. След това, придружени от руски конвой, мисиите потеглиха за Турция. Стотици българи, станали свидетели на това престъпление, бяха слисани – нали руснаците, британците и американците са съюзници? На следващия ден събитието с добавки и украшения бе публикувано в местната преса.

Американски и британски членове на Съюзническата контролна комисия започнаха да изпитват големи трудности при получаване на доставки или влизане на техни сътрудници в България. Мнозина служители на американското външно министерство чакаха седмици да влязат в страната, а после ги лишаваха от право да действат свободно. Без разрешение американците не можеха да се движат на повече от 6 км около София, а и тогава трябваше да бъдат придружавани от руски офицер. През зимата трябваше да имат специално разрешение, за да карат ски в неделя – въоръжени руснаци ги пазеха, като че ли са военнопленници. Когато американски офицери отиваха на лов през януари, бяха задължени да доставят храна на придружаващите ги руски офицери. Ако ген. Крейн, началник на военната ни мисия, както и представителят на външното министерство Мейнард Б. Барнс, искаха просто да се разходят из страната, трябваше дни напред преди това да питат за разрешение и да вземат руски офицери със себе си.

През март един американски преводач, сержант Борис-Бъки Кувшинов, беше жестоко бит от двама съветски офицери. От болничното си легло той ми разправи какво е станало. Една вечер руснаци го спрели на главна улица в София и му поискали документите: “Разбрах, че искаха да предизвикат скандал, псуваха ме по руски и казваха, че американците били копелета и двулични съюзници. Предложих да отидем в руския щаб и там да покажа документите си, но единият офицер извади пистолета си и ме удари през брадата, а след това двамата започнаха да ме бият, повалиха ме на земята, ритаха ме и ми блъскаха главата в циментовите стълби”.

Ген. Крейн изпрати официален протест. След 3 седмици руският командир полковник Смирнов повика в канцеларията си един американски офицер с преводач и каза: “Проведохме внимателно разследване и установихме, че тези мъже не са офицери от Червената армия. Те са били беларуси, които откраднали съветски униформи и нападнали сержанта ви, за да ви дискредитират храбрата Червена армия”.

В София изобилстваха доносници и полицейски шпиони.

В хотел “България” трима мъже седяха малко встрани от входа и мислейки се за незабележими, записваха влизането на всеки чужденец, освен на руснаците. Приятели и познати изведнъж престанаха да ме посещават. Когато ги срещнах на улицата, ми казваха, че били разпитвани от милицията и решили, че е опасно да ги виждат с американец. Отказваха да говорят на друго място, освен на открито, където никой не би могъл да ги подслушва. Даже лица, които имаха работа в американската легация, се притесняваха да отидат. Неприятелското и подозрително отношение на руснаците и комунистите имаше двояк ефект: нашият престиж пострада много, а съветският се повиши. Българите бързо забелязаха пренебрежението на руснаците към нас. Чудеха как една самоуважаваща се и велика държава може да допуска такова отношение. Ден след ден българите живееха под все по-увеличаващата се сянка на Русия.

Комунистите искаха да превърнат България в икономически зависима държава от Русия. Познавам американски тютюнотърговец, който месеци се мъчеше да купи тютюн. Преговаряше с доминирания от комунисти търговски комитет на ОФ, който бе иззел всичкия тютюн. Предложи да плати в долари, но комунистите поискаха да заплати в натура. Тогава американският търговец им предложи 4 кг памук за 1 кг тютюн. Но комунистите продадоха тютюна на руснаците, които им платиха на цена приблизително 1 кг памук за 1 кг тютюн. По-късно в Америка научих, че Русия е предложила на американски тютюневи компании големи количества български тютюн на много високи цени.

Комунистите полагаха свръхусилия да русифицират страната. В училищата бе наложено политическо обучение от нови учители, а много бивши учители изпратиха в концлагери. Учебниците бяха преработени в комунистическо-руски дух. Руската пропагандна машина бе в пълен ход. Установен бе и контрол върху кината и театрите. Бе невъзможно да пращам обективни и верни репортажи. Контактите с външния свят практически спряха. Съветската цензура наложи строг контрол. Нямах право да пращам писма вън от страната. Телефоните бяха прекъснати. Само цензурирани телеграми до Ню Йорк и Лондон можеха да бъдат пращани чрез Москва.

24 часа




Гласувай:
24



1. vmir - Самата истина, в която големите ужаси са потулени
28.08.2013 19:19
от лумпените, за които няма няма нищо родно и свято, нито има лъжа и клевета, на която да не са способни дори и днес.
цитирай
2. turb04 - Уви...
28.08.2013 19:59
Уви...
цитирай
3. shtaparov - Подли комунистически гаднИци, ...
28.08.2013 20:34
Подли комунистически гаднИци,майстори на простотиите и предателствата!
цитирай
4. turb04 - Тогава започва началото на края. . .
28.08.2013 20:42
Тогава започва началото на края...
цитирай
5. turb04 - Те, затова ни пържат...
28.08.2013 20:44
Те, затова ни пържат...
цитирай
6. apostapostoloff - Когато варварите нахлули в Рим, те
28.08.2013 20:51
започнали да безчинстват. На загубилите войната, ужасени римляни те казвали: така е то- горко на победените
цитирай
7. turb04 - Е, Рим съществува и до днес. . . Ва...
28.08.2013 20:53
Е, Рим съществува и до днес... Варварите ги няма.
цитирай
8. zaw12929 - КРАСТАВИТЕ МСАГАРЕТА ПРЕЗ ДЕВЕТ ...
28.08.2013 21:32
КРАСТАВИТЕ МСАГАРЕТА ПРЕЗ ДЕВЕТ БАИРА СЕ... НАДУШВАТ- С РЕВАНЕ

А ВИДЯЛ ЛИ Е ТОЗИ ГАДЕН ЖЪРНАЛИСТ, КАК ГАДНИ ШИШЛЕМЕТА ИЗДИГНАХА ПАМЕТНИК НА ЛЕТЦИТЕ, БОМБАНДИРАЛИ СОФИЯ...
ЧЕРВЕНИТЕ... ОКУПИРАХА ЦЯЛА ЕВРОПСА ЗА ДА Я СПАСЯТ ОТ ФАШИЗМА, А В БЪЛГАРИЯ ФАШИЗМЪТ ОЦЕЛЯ... ПОЗДРАВЛЕНИЕ ЗА НАГЛОСТТА ВИ И ЗАТОВА СМЕ НА ТОЗИ ХАЛ, НО ВИЕ ДАЖЕ НЕ ЗНАЕТЕ ЗАЩО, А КАТО ПАПАГАЛИ ПОВТАРЯТЕ ГОЛЕМИ ЛЪЖИ И ТЪПОТИИ
цитирай
9. turb04 - А ти защо искаш да приемат твоето ...
28.08.2013 22:21
А ти защо искаш да приемат твоето мнение, след като не зачиташ чуждото?
цитирай
10. voulgaros - АЗ ЗНАМ ЕДНА ДРУГА РАБОТА ПЪК---...
28.08.2013 23:38
АЗ ЗНАМ ЕДНА ДРУГА РАБОТА ПЪК----ТУРСКАТА АРМИЯ Е ПРИГОТВИЛА ЕДИНАИСЕТ ДИВИЗИИ В ОДРИН, И САМО СТАЛИН ГИ Е СПРЯЛ--КАТО Е ПРАТИЛ НА 26 АВГУСТ 1944Г. СЕКРЕТНА ТЕЛЕГРАММА ДО ИСМЕТ ИНЮНЮ ''ЩЕ ОБЯВИМ ВОИНА НА БЪЛГАРИЯ''. НЕ НИ ТРЯБВА ПОМОЩТА ВИ !''

ТУРЦИЯ ОФИЦИАЛНО Е НЕУТРАЛНА, НО.....

ВИЕ РАЗБИРАТЕ ЛИ СКАПАНИ ВУЛГАРИ....ЧЕ СССР ВСЪЩНОСТ ВИ СПАСИ ОТ ТОТАЛНА АССИМИЛАЦИЯ И ПЪЛНА АНЕКСАЦИЯ ОТ ТУРКИА.
цитирай
11. turb04 - Като те гледам, ти си поне марсианец ...
29.08.2013 00:16
Като те гледам, ти си поне марсианец :)
цитирай
12. анонимен - Защо пускаш тая статия, като си н...
29.08.2013 07:17
Защо пускаш тая статия, като си напълно наясно, че това е част от една зловеща пропаганда. Няколко месеца след това последва речта на Чърчил във Фултън, когато започна Студената война.

П.п. Не забравяй, че официално България е обявила война на съюзниците, а освен това е подпомогнала Райха логистично и с храни за 300 млрдл райхс марки, които Германия никога не ни върна.

П.п.п. Тоя постинг е крайно недостоен и моя съвет е да го деактивираш.

цитирай
13. turb04 - Това е твое мнение.
29.08.2013 08:09
Това е твое мнение.
А защо не ме караш да деактивирам постинги, които са насочени срещу Борисов, например?
цитирай
14. анонимен - Защото вероятно сме били на едно ...
29.08.2013 09:42
Защото вероятно сме били на едно мнение.

Войната е гадно нещо. Постоянния стрес и страх от смъртта, превръща човек в нещо първично и диво. И досега в Македония и Северна Гърция се срещат хора, които помнят издевателствата на българските окупационни войски. Така, че когато пишем нещо историческо, трябва да се съобразяваме със специфичните за момента дадености.
цитирай
15. turb04 - Да уважаваш мнението на другия е ...
29.08.2013 09:55
Да уважаваш мнението на другия е признак за висок интелект.
цитирай
16. nacionallist - Да, интересна статия но в думите на ...
29.08.2013 10:19
Да, интересна статия но в думите на журналиста няма нищо учудващо. Големите "братя" - СССР и САЩ винаги са използвали малките държави като нашата за параван на геополитическите си интереси. Дето се казва: " ако си силен никой не ти търси сметка - ако си дребен и слабичък всеки ти търси отговорност". Международната политика винаги е била двоен стандарт и лицемерие без граници.
цитирай
17. apostapostoloff - Рим, т. е. Римската империя бе
29.08.2013 11:01
УНИЩОЖЕНА от варварите. И те са още тук и властват над Европа. Защото Рим е бил покорен от племена, които днес се наричат германци. Добре поне, че не можаха да завладеят целия свят...
цитирай
18. hatanasov - 8. zaw12929 - КРАСТАВИТЕ МСАГАРЕТА ПРЕЗ ДЕВЕТ ...
29.08.2013 11:37
КРАСТАВИТЕ МСАГАРЕТА ПРЕЗ ДЕВЕТ БАИРА СЕ... НАДУШВАТ- С РЕВАНЕ

А ВИДЯЛ ЛИ Е ТОЗИ ГАДЕН ЖЪРНАЛИСТ, КАК ГАДНИ ШИШЛЕМЕТА ИЗДИГНАХА ПАМЕТНИК НА ЛЕТЦИТЕ, БОМБАНДИРАЛИ СОФИЯ...
ЧЕРВЕНИТЕ... ОКУПИРАХА ЦЯЛА ЕВРОПСА ЗА ДА Я СПАСЯТ ОТ ФАШИЗМА, А В БЪЛГАРИЯ ФАШИЗМЪТ ОЦЕЛЯ... ПОЗДРАВЛЕНИЕ ЗА НАГЛОСТТА ВИ И ЗАТОВА СМЕ НА ТОЗИ ХАЛ, НО ВИЕ ДАЖЕ НЕ ЗНАЕТЕ ЗАЩО, А КАТО ПАПАГАЛИ ПОВТАРЯТЕ ГОЛЕМИ ЛЪЖИ И ТЪПОТИИ

ДРУГАРЮ, НА ПАРТИЙНАТА УЧЕБНА ГОДИНА СА ПРОПУСНАЛИ ДА ВИ КАЖАТ, ЧЕ АКО НЕ БЕШЕ ВЪЗДУШНИЯТ МОСТ, ВОЙНАТА НЯМАШЕ ДА БЪДЕ СПЕЧЕЛЕНА. ЗАТОВА НА ИСТИНСКИТЕ АМЕРИКАНСКИ ЛЕТЦИ ТРЯБВАШЕ ДА СЕ ИЗДИГНЕ ПАМЕТНИК, А НЕ НА ПИЯНИТЕ СЪВЕТСКИ ОРДИ, КОИТО НЕ СА ДАЛИ НИТО 1 ЖЕРТВА ТУК. А ФАШИЗМЪТ И КОМУНИЗМЪТ... ЗА ТЯХ ПАСЕ ВЕЧЕ СЕ ПРОИЗНЕСЕ И ИМ СЛОЖИ ЗНАК ЗА РАВЕНСТВО. НИЩО, ЧЕ У НАС НИКОГА НЕ Е ИМАЛО ФАШИЗЪМ...
цитирай
19. анонимен - Хатанасов,...
29.08.2013 13:00
Хатанасов,...
цитирай
20. turb04 - Когато копирах тази статия, изобщо ...
29.08.2013 14:01
Когато копирах тази статия, изобщо не предполагах, че ще предизвика такъв интерес.
Странно как събития отпреди 70 години могат да са толкова актуални и вълнуващи.
цитирай
21. apostapostoloff - Не е зле да видите нещата и така:
29.08.2013 14:20
Добре е, че загубихме войната, защото всички ние днес щяхме да сме на една и съща работа- окупационни войници. Къжълът щеше да охранява лагер в Сибир, Турбоча щеше да е фелдшер в Сингапур, а аз, разбира се, щях да съм щабен офицер в София, защото съм по- голям тарикат от двамата.
цитирай
22. turb04 - Вярно е. Ти си голям тарикат - хитър ...
29.08.2013 14:26
Вярно е. Ти си голям тарикат - хитър си като хлебарка.
цитирай
23. ko642 - Инртересна статия! Не разбирам ...
29.08.2013 18:58
Инртересна статия! Не разбирам защо Кушел иска да я деактивираш? Вероятно вродения комунистически инстинкт да се манипулира историята и да се изнасят само факти които им изнасят.

Имам един приятел. Баща му, бог да го прости, хич не обичаше руснаците. Когато влезли в БГ по онова време се разставили в селото му и той с други деца играели 'челик' мисля беше. По едно време дървото ли топчето ли (не я знам много тази игра) хвръкнало и ударило один от руснаците. Ония се разбеснял, извадил пистолет и го насочил към детето.
цитирай
24. turb04 - Несигурните хора държат на всяка ...
29.08.2013 19:12
Несигурните хора държат на всяка цена да приемеш мнението им.
цитирай
25. jelezov - В коментар15. turb04 пише: &quo...
30.08.2013 13:49
В коментар15. turb04 пише: "Да уважаваш мнението на другия е признак за висок интелект." Това не е истина, това е по-скоро е признак за конформизъм. Как може да се уважават мнения като това: "3. shtaparov - Подли комунистически гаднИци,майстори на простотиите и предателствата!" Съществуването на антикомунисти е нещо съвсем нормално. Историческият процес го предполага. Аз уважавам мнението на нормални антикомунисти, когато искеринно се опитват да докажат, че тяхната идеология е научно обоснована и хуманна, а комунизмът и като идеология, и като практика е престъпен. Но такива антикомунисти почти не останаха, защото подобна теза е недоказуема.
Чарлз Ланиус - авторът на публикуванат тук статия - най-вероятно е незначителен американски журналист с пронацистки убеждения, каквито тогава, пък и сега, са съществували и съществуват предостатъчно в САЩ. У нас е малко известен фактът, че нацистката идеология е англосаксонско "изобретение". (Виж напр. в Интернет. Мануель Саркисянц. Английские корни немецкого фашизма.)
Тези дни в моя Блог ще публикувам постинг, съдържащ мои спомени за посрещането на Червената армия в с. Хърсово, Новопазарска околия на 8 септември 1944 г. Тогава се случиха две неща подобни на това за което се говори в статията и в Коментара на 23. ko642.
цитирай
26. turb04 - Мнението на даден човек се базира на ...
30.08.2013 14:10
Мнението на даден човек се базира на разбиранията му, които в 99% от случаите са плод на преживяното.
Трябва ли да не зачитам мнението на комунистите след 09.09.1044?
Аз може и да не съм съгласен с нечие мнение, но го уважавам, защото всяко изразено мнение е признак на позиция, а позиция имат хората, които поне се напрягат да мислят.
цитирай
27. turb04 - Много интересно. . . И двамата сме ...
30.08.2013 20:45
Много интересно... И двамата сме живели по онова време, пък каква разлика в спомените, а?
цитирай
28. pvdaskalov - Драги г-н Ташков,
31.08.2013 23:14
май има грешка при превода в следната част от изречение:

"навсякъде !биещите! полицейски началници, кметове, бирници и някои техни заместници били разстрелвани или пребивани до смърт".

Поздрави!
цитирай
29. turb04 - Възможно е. Не съм виждал оригин...
01.09.2013 07:09
Възможно е. Не съм виждал оригиналния текст и не съм го сравнявал.
цитирай
30. zaw12929 - Руснацците ни окупираха, амери...
02.09.2013 07:02
Руснацците ни окупираха, американците ни бомбандираха. После- имаше и завеса и цензура и концлагери, докато българите замениха жилищния фохд, останал от турско време в България с тухлени, модерни къщи, дървеното рало с трактори, синорите махнати, направиха индустрия, като изнасяха 80% от продукцията си Да за Русия изнасяха вина. цигари, консерви, пресни плодове и зеленчуци, за света изнасяхме помпи, елдвигатели, пишешти и сметачни машини, торове, авто гуми... но дойде време, събориха желязната завеса, събориха българската индустрия, събориха всички ферми на село- да не останат работни места - с лъжи привличат по 10 000 красиви момичета за проститутки и най учените ни младежи да работят за тях... а ние зонбирани от медиите им ръкопляскаме и се нервим, че имало в България... руско влияние... а сега има съсипана държава , която ще изчезне за радост на изроди... продажници
цитирай
31. aip55 - Руснацците ни окупираха, амери...
30.09.2013 12:06
zaw12929 написа:
Руснацците ни окупираха, американците ни бомбандираха. После- имаше и завеса и цензура и концлагери, докато българите замениха жилищния фохд, останал от турско време в България с тухлени, модерни къщи, дървеното рало с трактори, синорите махнати, направиха индустрия, като изнасяха 80% от продукцията си Да за Русия изнасяха вина. цигари, консерви, пресни плодове и зеленчуци, за света изнасяхме помпи, елдвигатели, пишешти и сметачни машини, торове, авто гуми... но дойде време, събориха желязната завеса, събориха българската индустрия, събориха всички ферми на село- да не останат работни места - с лъжи привличат по 10 000 красиви момичета за проститутки и най учените ни младежи да работят за тях... а ние зонбирани от медиите им ръкопляскаме и се нервим, че имало в България... руско влияние... а сега има съсипана държава , която ще изчезне за радост на изроди... продажници

Е, това е истината.......А, преди 9 септември, не бяха ли иузбити 15000 младежи от 14 до 25 годишна възраст? За това защо премълчавате. И това е само в старозагорски окръг, а на другаде????????????
цитирай
32. batogo - !!!:)))Поздрав за постинга и позицията!
21.10.2013 07:26
Само хора с комунистическо мислене могат нагло да те оплюват, че си публикувал статията, вместо да се засрамят от фактите в нея. А това показва недвусмислено, че хора с такъв тип мислене нямат развитие... :)
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: turb04
Категория: Спорт
Прочетен: 2649688
Постинги: 623
Коментари: 6144
Гласове: 16000
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031