Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
06.01.2015 13:41 - На къде си тръгнала, Европо?
Автор: kabuli Категория: Лични дневници   
Прочетен: 2192 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 06.01.2015 13:45


image06/01/2015

Румънско бебе стана символ на дискриминацията и в смъртта Румънското бебе Мария Франческа, на два месеца и половина, бе погребано вчера във Франция, след като се превърна в символ на дискриминацията и в смъртта.
Кметът на френския град Шамплан Кристиан Леклер отказал бебето да бъде погребано в местното общинско гробище, съобщиха френските медии, като цитираха Асоциацията за солидарност с румънски и ромски семейства в Есон. Аргументът му бил, че местата са ограничени и предимство имат тези, които плащат местни данъци.
А семейството на починалото бебе – румънски имигранти от ромски произход, които от година живеели в лагер без никакви битови условия на територията на общината, очевидно не са били данъкоплатци.
От събота се отприщи лавина от остри обвинения срещу кмета на Шамплан, включително от местните общински служби. След 24-часово мълчание Леклер мина в отбрана и заяви, че никога не е отказвал да погребе пеленачето в общинското гробище. Обяснил как се управлява общинско гробище, но думите му били извадени от контекста.
Според него отговорът му може да е бил разбран погрешно от общинските служби и местните граждански сдружения и така да се е получило „неразбиране по веригата на вземане на решението”.
Леклер предприе и контраатака, като настоя „този маскарад, който се случва в медиите и в социалните мрежи, да спре веднага” – иначе щял да потърси правата си срещу клеветите.
Все пак той поднесе извинения и съболезнования на семейството на детето.
Междувременно обаче много френски политици реагираха бурно през уикенда на скандалния случай.
Премиерът Мануел Валс написа в туитър: „Да откажеш погребение на дете заради произхода му, е обида към паметта му, обида към всичко, което е Франция”.
Граждански активисти обвиниха кмета в расизъм, ксенофобия и стигматизация.
След като скандалът се разрасна, кметът на близкия град Вису Ричард Тренке предложи бебето да бъде погребано в местното гробище. В опит да излезе от ситуацията и кметът Леклер също предложил церемонията все пак да се състои в Шамплан. В крайна сметка детето бе погребано с църковна служба във Вису.
Бебето Мария Фраческа почина на 25 срещу 26 декември от синдрома на внезапната кърмаческа смърт. Семейството, 35-годишни румънци, вече е изгубило две деца в ранна възраст още докато живеели в родината си. Имат и още две деца и живеят във Франция от 8 години, а в Шамплан, недалече от Париж, от 1 година.
Правозащитникът Жак Тубон заяви в неделя, че ще разследва случая и цялата информация по него и ще сезира френските власти.


FREE
ROMA

Съчки в кладата

September 8, 2014

Бавно, но сигурно Европа се завръща там, от където е тръгнала - в пещерите на дивия антихуманизъм. Това рано или късно ще доведе до едно повторение на историята. Като началото то ще наподобява късните години на Съвременната епоха, с всичките й детайли, за да се стигне до нови социални и социалистически революции, много по-кървави от Втората световна война, поради напредъка на технологиите за масово унищожение. Сигурен съм, че и след 500 години междуличностните и международните отношения ще са такива, каквито са и днес, но при съществена промяна в технологичния прогрес. С една дума - идиотизмът и технологиите ще изядат главата на хомо сапиенса. Поколенията след 2060 година ще бъдат принудени да живеят при съвсем други политически, културни и социални условия, а  защо не и при коренно различна климатична среда.
Европа, завряла мътен и незрящ поглед в пъпа си, не коментира въпросите свързани с изменение на нейния религиозен и етнически образ; на инвазията на народи, чужди й по традиции и култура. Тя отново е възродила своята неосъществена мечта - да "прекара" и последния циганин през комините на един много по-зловещ Аушвиц. Европа много по-добре приема онези народи на нейна територия, които са с много по-късна адресна регистрация от циганите и не може да се съгласи, че те са неотменима част от нейното население; че циганите не са дошли в нея, нито като варварите от дивите сибирски полета, нито като хуните на Атила - с меч, огън, изтребления и разрушения.
Сигурен съм, че циганите не ги очаква нищо по-добро от днешното им състояние. Сигурен съм, че "белия" европеец помпи самочувствие за значимост на гърба на маргинализирането на няколко етноса, един от които са циганите. Но този "бял" европеец трябва да си даде сметка, че циганите са дали толкова много на Европа във всички сфери на познанието, че тяхната прословута неграмотност изглежда нищо пред техния принос, при положение, че са между 10 и 12 милиона души. Ще кажа само, че почти няма европейска монархическа династия, в чийто вените да не тече поне малко циганска кръв. Да, колкото и да звучи невероятно, това е така. Дори и във вените на първия държавен глава на Третата българска държава - княз Александър І Батенберг тече кръвта на цигани.
Но кладата за цигани е отдавна запалена и всеки гледа да хвърли съчки в нея.

Димитър Атанасов-Кабули




Гласувай:
1


Вълнообразно


Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: kabuli
Категория: Лични дневници
Прочетен: 2261570
Постинги: 2858
Коментари: 1765
Гласове: 2158
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031