Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
22.07.2018 22:26 - Ултима Туле дали е Исландия?
Автор: barin Категория: История   
Прочетен: 10057 Коментари: 26 Гласове:
45

Последна промяна: 22.07.2018 22:30

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
                  Понятието Ултима Туле е от много отдавна. Срещал съм го в книгите, които описват плаванията от древността и откриването на Новия свят. Преди откриването на континента Америка има много пътувания по море. Мореплавателите са били смели и безстрашни. Те са тръгвали само поради голямото желание да открият нещо ново и да извлекат богатства. Съблазнявали са ги съкрвищата, а някои са знаели легенди. Има и такива, които са изучавали и придобивали информация за потенциалните места, които може да открият. Преди плаване например за Христофор Колумб се предполага, че е ходил в Исландия и Англия и е взел някакви карти. За Америка вече се знае, че е открита около пет века преди Хр. Колумб от Лейф Ериксен, син на Ерик Червенокосия. Има сведения за други пътешествия до Америка, но не са напълно достоверни. Наскоро попаднах на статия, в която се пише, че Александър Македонски е ходил в Новия свят. Стори ми се невероятна, а например Питей през II в. пр. Хр. по съм склонен да приема, че е стигнал по някакъв начин до Америка. По-скоро и за него ще кажа"не". Може би е достигнал Ултима Туле, което се отъждествява с остров Исландия. Георафските названия за някои земи са сгрешени. Например Гренландия означава "Зеления остров", а той е бил винаги покрит с лед. До него не достига топлото течение Гълфстрийм, че да може да има живот. Огромния остров, най-големия на Земята е населен само по крайбржието на юг с около 45000-50000 души. Вътрешността е пуста и негодна за постоянен жовот. Исландия означава"Ледения остров", а на него има живот. Има и лед, но не вечен, както и много гейзери. За тези два острова, открити от викингите към X в. са сгрешени, по-точно разменени имената. В по-късни времена Ултима Туле също се споменава. Означава"Най-северната точка, позната начовечеството". През X-XI в  по-на север от Исландия не са ходили хората. Плавателните съдове не са били толкова мореходни, че да може да се стигне дотам. Освен това навигацията е била далеч от съвременната точност. Откакто завърших ВВМУ през 1993 г. досега се усъвършенстваха много навигационните пособия и прибори, а какво остава за хиляда години. Приемам, че пнай-северното място, което е било посещавано от човека дълго време си остава Исландия. С това клоня към приемане на твърдението, че Ултима Туле е островът, на който е разположена съвременната държава Исландия. Той стъщо носи географското име Исландия. Населен е с викинги, по-близки до датчаните и ирландци, Бил е дълго време владение на Дания.

Kalfafellsstadhur, Исландия Enhanced Weather Satellite Map - AccuWeather.com (BG)
image           карта на Исландия               
                   С названието Ултима Туле още древните гърци и римляни са наричали най-северната земя. По тяхно време не е била позната по-крайна точка на света. Представите за Земята са били други. Изказвали са се хипотези, че Земята е кръгла, но не са били приети. Предположенията са били на базата, че когато наближава кораб първо са се виждали мачтите, т.е. най-високите части. Едва по-късно викингите са открили северните земи, разположени край Канада. Нарекли са ги с техни имена: Хелуланд, Винланд и други, а на юг са предполагали, че е Елдорадо- златния остров. Търсили са и потънали кораби, защото Атлантическия океан още не е бил овладян и много кораби не са се връщали. Обикновено след достигане до Азорските острови трябва да е било по-лесно да се осъществи плаване на запад. При всички случаи на север пътването е било по-трудно и обикновено е имало един или два маршрута. 
                 При търсене на информация за Ултима Туле например във Wikipedia няма информация и създадена страница. Ултима Туле се споменава и по-късно при ходенето нан ирландци на север. Смята се за крайна точка и в древността хората са смятали, че това е северния край на света. Познанията за света са били други. В Библията се споменава за ходене на светци до непознати земи, вземане на хора от ангели и други случки. По-вероятно е да са били отвличани от НЛО, при условие, че се допуска съществуването им. В библейски времена едва ли са предполагали, че съществуват разумни същества на други планети, така че това обяснение за мен отпада. Ако е имало левитация или някакво непознато придвижване по-вероятно то да е било някъде на изток към слабо познати места. В римско време Римската империя е имала дума за Китай и обратно- в китайския език е имало думеа, с която са означавали Римската империя. Толкова на север никой преди не е достигал. 
                 В някои източници се споменава за м итична страна Хиперборея, но аз  я поставям някъде към Етиопия и не мога да си я представя на север. Ако Ултима Тле е бил някакъв остров, остатък от Атлантида- в единия случай може. Казвам в единия, защото има два варианта за това къде би могла да се локализира Атлантида- някъде в Атлантическия океан, като голям остров с размери на Грендандия или в Средиземно море с тазмери на Великобритания. Съществува и друга версия, според която е била в Черно море, близо до древна Гърция( Елада). Ако е била толкова далеч няма откъде Платон да има сведения векове след нейното потъване, причинено от природно бедствие. 
  
                     Република Исландия е островна държава, намира се в северната част на Атлантическия океан. Остров Исландия е една от най-северните точки на Европа. Намира се между Гренландия и Шотландия и е на северозапад от Фарьорските острови. За първи заселник на острова се смята Инголфур Арнарсон, който през 874 г. се настанява в района на днешен Рейкявик. Днес Република Исландия е независим парламентарна република. По производство на електроенергия на човек от населението Исландия е на едно от първите места в света, по износ на питейна вода на второ място след Канада. Благодарение на горещите извори в Исландия се отглеждат банани, грозде, царевица, зеленчуци, орхидеи и рози. Горещите извори и гейзери променят климата на Исландия и я правят годна за живеене.
                 
Исландия: Викинги, елфи, секс и традиции | Lifebites.bg
                 На това място може да прочетете за интересни факти за Исландия.

Исландия – удивителна страна, привличаща туристите със своята необикновеност и загадъчност. Не са много страните като тази, в която свободата на мирогледа дружи с консерватизъм, овцете са повече, от хората, а синът на фризьора може да стане президент. Опитът от пътешествията в Исландия и нейните особености споделя писателят Евгени Мелник.

Исландия е едно от най-загадъчните места на земята.

Това е мястото, където правата на елфите са узаконени в конституцията, а пощальоните и полицаите играят футбол по-добре от много световно известни момчета способни да хвърлят 250 000 евро за шампанско само за една нощ.

Исландия, страната на едни от най-щастливите хора в света…

Може би сега ще искате да разберете повече за земята на леда и огъня, а може дори ще започнете да пестите от заплатата, за да можете един ден да посетите този загадъчен остров, на който по-голяма част от вътрешността е пустош. Ще се наложи да спестявате доста, тъй като цените в страната на овцете са едни от най-високите в Европа.
                    Та нали тази обширна земя била населявана много векове преди европейците дори да знаят, че тя съществува. В началото на 1493 г. Христофор Колумб се завърнал в Европа с разкази за своето първо пътешествие до Америка. Всъщност той стъпил на островите Уест Индия. Но Колумб не бил първият европеец, който открил този удивителен нов свят. Явно петстотин години по–рано група русокоси скандинавци достигнали до бреговете на Северна Америка.

Преди хиляда години северният Атлантически океан навярно бил толкова студен и непредсказуем, колкото е и днес. Един моряк може да смята, че познава променливите океански ветрове и течения, но поради мъгла и буря той може да не открие правилната посока седмици наред. Според една от най–древните нормански саги точно това се случило едно лято на младия и опитен моряк и търсач на приключения Бярни Херюлфсон. Той загубил правилната посока, но навярно открил континент!

                В ерата на викингите норманите разширили своите владения отвъд моретата и в Европа. Техните малки, здрави кораби можели да бъдат видени навсякъде — от крайбрежието на Норвегия до бреговете на Северна Африка и по реките в Европа.

                 Според „Сага за гренландците“ Бярни се отправил на едно дълго пътуване до Норвегия. Когато наближила зимата на 986 г., той се завърнал в Исландия с кораб, пълен с товар. Но с учудване разбрал, че баща му е напуснал Исландия с една флота от кораби под командването на Ерик Червения. Те били заминали, за да се заселят в една обширна земя, която Ерик открил на запад от Исландия. За да направи това място по–привлекателно, Ерик нарекъл този остров Гренландия. Младият Бярни решително се отправил натам. Но тогава вятърът променил посоката си. Паднала мъгла. „В продължение на много дни те не знаели накъде плават“ — се казва в споменатата по–горе сага. В староисландските саги също е запазена информация за пътуванията на мореплавателите и докъде са стигнали.
image

карта на Арктика              
    Сушата, която моряците най–накрая видели, не отговаряла на описанието на Гренландия. Изглеждало, че крайбрежието е с буйна растителност, хълмове и гори. Те плавали на север, като брегът останал от лявата им страна. Когато за втори път видели суша, тя отново не изглеждала като Гренландия. Но няколко дни по–късно земята изглеждала различно — с повече планини и ледници. Тогава Бярни и неговият екипаж променили курса на изток към открития океан и накрая стигнали до Гренландия и норманската колония на Ерик Червения. Ако сагите са достоверни, то Лейв първо открил една земя без растителност, в която високите планински области били покрити с огромни ледници. Тъй като тази земя изглеждала като равна скална плоча, Лейв я нарекъл Хелуландия, което означава „Страна като каменна плоча“. Навярно това бил първият път, когато европейци стъпили на северноамериканска земя. Днес историците смятат, че Хелуландия всъщност бил разположеният в североизточна Канада остров Бафинова земя.

               Норманските откриватели продължили своето пътешествие на юг. Втората земя, до която стигнали, била равна и гориста, с плажни ивици от бял пясък. Лейв я нарекъл Маркландия, което означава „Гориста земя“. Днес тя обикновено бива смятана за Лабрадор. Скоро те открили трета земя, която била дори по–обещаваща.

                По–нататък в сагата се казва: „Те пътували два дена по море и плавали при североизточен вятър, преди да видят земя.“ Тази нова земя била толкова привлекателна, че те решили да си построят къщи и да останат там през зимата. През зимния сезон „температурата никога не падала под точката на замръзване и тревата само леко повяхвала“. По–късно един от мъжете дори открил грозде и лози. Затова Лейв Ериксон нарекъл тази земя Винландия, което навярно означава „Земя на виното“. През следващата пролет мъжете отпътували обратно към Гренландия с кораби, натоварени с щедрите дарове на Винландия.

                Учените днес много биха искали да знаят точно къде се намирала тази земя, наречена Винландия, в която имало зелени пасбища и грозде, но нейното местоположение остава загадка. Някои изследователи смятат, че топографските особености на Нюфаундланд отговарят на описанията в древните саги. За тези земи само може да се предполага къде се намират, защото картографията не е била на високо ниво. Направени в Нюфаундланд разкопки свидетелстват, че норманите са посещавали този остров. Но други учени са на мнение, че Винландия би трябвало да се е намирала по–далеч на юг и че областта в Нюфаундланд служела на норманите като основен лагер или като вход към разположената много по̀ на юг Винландия*.

Какви доказателства съществуват?
image

                 В действителност никой не знае как да свърже подробностите от тази норманска сага с днешните познания по география. Непълните и неясни описания в сагите от доста време привличат интереса на историците. Но най–същественото доказателство, че норманите са били в Америка преди Колумб, са разкопките, направени през 60–те и 70–те години на 20–и век в близост до селището Л’анс о Медоус (Нюфаундланд). На това място са открити руини от къщи, които безспорно са били построени от норманите, както и желязна пещ и други предмети, които датират от времето на Лейв Ериксон. Също така един датски изследовател, който работи в южните части на Нюфаундланд, неотдавна откри една умело изработена каменна тежест, която навярно била използвана в някой кораб на викингите.

              Пътешествията на викингите към нови земи, разположени далеч на запад, не били пазени в тайна. Лейв Ериксон пътувал до Норвегия, за да разкаже на норвежкия крал за това, което бил видял. Когато през 1070 г. немският историк и глава на едно катедрално училище Адам Бременски отишъл в Дания, за да изучава северните страни, датският крал Свен му разказал за Винландия, където растели лозя, от които ставало отлично вино. Адам Бременски включил този кратък разказ в хрониката си. Така много от образованите хора в Европа научили за западните страни, които норманите посещавали. Освен това в древни исландски летописи от 12–и и 14–и век се говори за някои по–късни нормански пътешествия до Маркландия и Винландия, разположени на запад от Гренландия. Чел съм и книгите на Тим Северин, където се описват легендите и ранната история на северните страни. 

                Навярно Христофор Колумб също знаел за пътешествията до Винландия, проведени около петстотин години преди времето, когато живял. Според сведения от една книга за Винландия преди своето знаменито пътешествие през 1492 г. и 1493 г., Колумб дори пътувал до Исландия, за да изследва намиращите се там сведения. Според Книга за заселването на Исландия страната е открита от Надод, един от първите заселници на Фарьорските острови, който плава от Норвегия до въпросните острови, но се загубва и достига до източните брегове на Исландия. Надод кръщава земята Snжland (Снежна земя). Шведският моряк Гардар Сваварсон също случайно достига до брега на Исландия. Той открива, че тя е остров и го кръщава Garрarshуlmi (буквално островчето на Гардар), оставайки в местността, където сега се намира град Хусавик, за през зимата. Първият скандинавец, който умишлено плава до Garрarshуlmi е Флоуки Вилгердарсон, познат още като Хафна-Флоуки (Флоуки Гарвана). Флоуки прекарва зимата в областта Бардастрьонд. Времето е сурово и студено, така че когато Флоуки забелязва парчета откъснати ледове да плават измежду фиордите, той дава сегашното име на острова, а именно Нsland (Исландия – Ледена земя). Би следвало Ултима Туле да е бил остров Исландия. За първия заселник на остров Исландия се счита скандинавският вожд Ингоулвур Артнаршон.
               
image    

                       Една книга, която четох преди 5-6- години.
                    Викингите са извършили много плавания и открития по море на непознати земи, но не са ги стопанисвали. Има и открития, които са забравени. Друга грешка, доопусната в историята е названието на местното население в Америка"Индианци".     Тъй като Христофор Колумб, ходил четири пъти до новите земи на запад до последно е мислил, че е открил нов път Индия.
                       По всичко изглежда, че Ултима Туле трябва а е било названието на Исландия.
Ultima Thule - Fatherland - YouTube
                      За кратко разтоварване може да чуете песен на шведския състав Ultima Thule. Имам два техни албума в моята фонотека. 
                  Вярвам, че Ултима Туле е била Исландия, открита вероятно  от Питей. Малко информация за този древен пътешественик. През март 325 г. пр.н.е. гръцкият мореплавател Питей от Масалия (днешна Марсилия) предприел плаване край северозападните брегове на Европа. Търсел нови търговски пътища, по които в Гърция и в Масалия да бъдат доставяни калай и кехлибар

               Питей тръгнал от Масалия, преминал през Херкулесовите стълби (днешния Гибралтарски проток), заобиколил Иберийския (Пиренейския) полуостров и продължил на север, край бреговете на днешна Португалия. Пресякъл Бискайския залив и открил полуостров Бретан. Преминал Ламанш и постеил много места в Британия. Запознал се с калаените мини и леярни на полуостров КорнуолПитей наблюдавал особеностите на времето, морските течения, приливите и отливите. Водил си записки за всичко, което виждал по пътя си. Той пръв предположил, че Луната влияе на земните приливи и отливи, а времето в Северна Европа описал като влажно и мрачно. Питей стигнал до Северна Норвегия и до тайнствена земя, скрита от гъсти мъгли, която нарекъл ТУле. Все още е спорно дали това е остров Исландия или западното крайбрежие на Норвегия. Описанията на Питей били изгубени. Историците ги познават от откъсите, включени в съчиненията на други древногръцки автори. Питей е живял около 380 г. пр. Хр. в Массалия, днешната Марсилия, основана според традицията, предадена ни от Страбон и Юстин, около 600 г. пр. Хр. от колонисти, дошли от йонийския град Фокея. Питей бил ученик на математика Евдикс от Книдос - град, разположен също на Източния бряг на Средиземно море в същата тази Йония, дала първия тласък на по-късния европейски интелектуализъм. Днешните французи осъзнават това и сега в центъра на Марсилия има каменна плоча, на която се чете написаното със златни букви: „Около 600 година пр. Хр. гръцки моряци пристанаха тук, идвайки от Фокея, гръцки град в Мала Азия. Те основаха Марсилия, откъдето лъчите на цивилизацията огряха Запада”.image   

паметната плоча с надпис за основаването на   Марсилия. 
                       Освен Питей Масалия е дала на света още един известен мореплавател-Евтимен.    
  image
                         
                    Карта на пътешествието на Питей до Ултима Туле  



Гласувай:
45



1. germantiger - ...
22.07.2018 23:51
Постарал си се доста и премного инфо си предложил - браво!

Лично за мен Туле е каквото е Атлантида - повече мит, по-малко "вероятна" реалност?!

За мен Туле е мечтата по нещо възвишено, божествено и надчовешко за нордическите племена, народи и техния Пантеон.

......

Този ти постинг НЯМА да е масово коментиран и няма да предизвика силен интерес, защото:

НЕ си направил туле българска или тракийска, ако беше я побългарил щеше да е популярен постинга

цитирай
2. barin - Здравей, Тигре. Няма как да направя ...
23.07.2018 06:00
Здравей, Тигре. Няма как да направя Ултима Туле българско. На север е, до него не е достигнал пръв българин. Ако беше Южна Америка като континент- за Алфонсо де Охеда се предполага, че е от български произход. Гледам да представя реално нещата, както обикновено.
Поздрави!
цитирай
3. vaquero - barin,
23.07.2018 14:24
Нищо не съм чел за експедиции на северните народи на юг.
цитирай
4. radostinalassa - Аз съм чела за Хиперборея
23.07.2018 15:07
Защо птиците още летят на север. Там е било топло в далечното минало. Много страни, както и нашата имат експедиции в Арктика.
Не мога да си представя , че животът се е зародил само в Африка, негрите са побелели. При тия температури всяка мозъчна деъност се прекратява.
цитирай
5. barin - Здравей, vaquero. Интересни са ...
23.07.2018 15:45
Здравей, vaquero. Интересни са експедициите на север. Сега чета за плаването на Чириков, Белингсхаузен и Беринг.
Поздрави!
цитирай
6. barin - Здравей, Радостина. Навсякъде се ...
23.07.2018 15:47
Здравей, Радостина. Навсякъде се казва, че животът се е зародил някъде около Кения и Етиопия. Уместно заключение, че негрите не може да побелеят и да имат достатъчно разсъдък. Климатът много пъти се е променял: на север е било топло, но е имало периоди, когато заледяването е обхванало дори и южните щати. Изследванията са интересни.
Поздрави!
цитирай
7. radostinalassa - Но нали има археологически разкопки на север и доказателства
23.07.2018 16:35
Просто не са удобни на официалната история. Ние също сме дошли от север, през Индия до Балканите. Преди 8000 години или повече, минали сме май през Мала Азия. Когато там е станало студено сме дошли на Балканите. Не е ли така ? Винаги съм мислела , че си военен, но стилът ти не отговаряше на такъв.
цитирай
8. barin - Здравей, Радостина. Аз съм военен, ...
23.07.2018 21:29
Здравей, Радостина. Аз съм военен, с морско училище и академия, но много хора не вярват, докато не видят справката. Историята ни не е удобна на много държави. Аз лично харесвам повече северните народи. Там моралът е на по-високо ниво, по цивилизовани са. Преди викингите са били най-големите диваци, но сега скандинавците са далеч пред останалите.Нашата история преди Новата ера е затрита и ние сами си я търсим.
Поздрави!
цитирай
9. radostinalassa - Четох защо варягите са били диваци
23.07.2018 21:38
Наричали са ги вълчи съюзи. В миналото са били полигамни. Някой си Владимир Красняя солнушка е имал 100 жени, Иван Грозни - 8. И така момичетата не стигали за бедните младежи. Те ставали агресивни, хулигани и ставали варяги.
Скандинавците са с хаплогрупа И 1 , а ние И2. Май сме роднини и с тях.
цитирай
10. barin - Може да се окаже, Радостина. Нап...
23.07.2018 21:46
Може да се окаже, Радостина. Напоследък ни сродяват с кого ли не. Варягите и много други народи ние сме цивилизовали.
цитирай
11. get - Може да се окаже, Радостина. Нап...
23.07.2018 23:25
barin написа:
Може да се окаже, Радостина. Напоследък ни сродяват с кого ли не. Варягите и много други народи ние сме цивилизовали.


Пишещият за древният норидически епос, Снори Стурулсон - едно към едно ПРИЕМА ЧЕ ЦИВИЛИЗАЦИЯТА при "викингите" е резултат от народа на АЗИТЕ - чиято ПЪРВОРОДИНА родина той отнася към юго-източна Европа и Анатолий?

Второ: За остров Туле - вероятни ДВЕ ВЕРСИИ?
- Първата отглас от много стар КРИТО-МИНОЙСКИ(по всяка вероятност) мит ЗА ТАКА ИЗВЕСТНАТА - Земя/остров на Блаженните ... тоест ТАМ ОТИВАЛИ ДОБИЛИТЕ БЕЗСМЪРТИЕ ГЕРОИ? Над същите властвал митичния критски цар Минос?
- Втората ... за втората ПРОЧЕТЕТЕ СТАТИЯТА "Острова блаженных" от руското Уики?

Интересна тема - но за мен МИТ от който се появяват по-късните Утопии?
цитирай
12. barin - Здравей, Гете. Може и да е мит. Има ...
24.07.2018 05:53
Здравей, Гете. Може и да е мит. Има различни мнения, но ми се вижда най-правдоподобно да е Исландия. Народът на Азите- името на най-големия континент Азия имат връзка.
Поздрави!
цитирай
13. get - Здравей, Гете. Може и да е мит. Има ...
24.07.2018 06:41
barin написа:
Здравей, Гете. Може и да е мит. Има различни мнения, но ми се вижда най-правдоподобно да е Исландия. Народът на Азите- името на най-големия континент Азия имат връзка.
Поздрави!



Снори Стурулсон го употребява в смисъл до античното Предна или съвременно Юго-западна Азия ИЗКЛЮЧВАЙКИ: Арабски п-в и Левант ... съответно и Централна?

Ако трябва да търсим реална географска съответност - Да! Исландия отговаря на най-вероятния кандидат ... въпреки, че има едни късно-средновековни легенди ЗА ВИСОКО РАЗВИТА ЦИВИЛИЗАЦИЯ(народ) направо северна Атлантида?
цитирай
14. barin - Благодаря, Гете. Отдавна беше, ...
24.07.2018 11:17
Благодаря, Гете. Отдавна беше, когато четох Снори Стурулсон и съм забравил някои подробности. За Атлантида- дали е Ултима Туле? Няма да е толкова на север.
Поздрави!
цитирай
15. germantiger - +
24.07.2018 13:46
Напълно нормално е това гете - нищо българско в това

ВСИЧКИ ИДВАМЕ ОТ АЗИЯ вкл. германоскадите, балтите итн - това казва науката

единбствено автохтонни за европа спорно се приемат баските, евентуално албанците и ограничено население в дн. нормандия като фр. област, но разбира се това населениер нямащо нищо общо с нордмените/норманите

с две думи - германо-скадите също идат от азия и всички народи пазят общи митове, мотиви и спомени от онова "предисторично" време

работата е там, че част от "вас - българите" иска да заграби и изврати това време и тази история като я превърне в българска, въпреки че е индо-европейска
цитирай
16. get - 15. germantiger - Представи се, че ЗНАМ ЗА ТАЗИ НАЛОЖЕНА ОТ РУСКО-ГЕРМАНСКИЯТ ... ?
24.07.2018 14:42
germantiger написа:
Напълно нормално е това гете - нищо българско в това

ВСИЧКИ ИДВАМЕ ОТ АЗИЯ вкл. германоскадите, балтите итн - това казва науката

единбствено автохтонни за европа спорно се приемат баските, евентуално албанците и ограничено население в дн. нормандия като фр. област, но разбира се това населениер нямащо нищо общо с нордмените/норманите

с две думи - германо-скадите също идат от азия и всички народи пазят общи митове, мотиви и спомени от онова "предисторично" време

работата е там, че част от "вас - българите" иска да заграби и изврати това време и тази история като я превърне в българска, въпреки че е индо-европейска


... историк и "откривател" на ПАМИРСКИЯТ ПРОИЗХОД на европейските народи Август Лудвиг фон Шльоцер?
- Същият, като придворен историк на Екатерина Велика - и в съгласие с нейният ГРЪЦКИ ПРОЕКТ ... в частност доказва че ВЕЛИКАТА КНЯГИНЯ ОЛГА - "не е българка", РЕСПЕКТИВНО - християнството КИЕВСКА РУС - директно е получила от ВИЗАНТИЯ ...
- Поради добре изпълненото ЗАДАНИЕ - германо-руския историк, получава от благодарната императрица АРИСТРОКРАТИЧНО ДОСТОЙНСТВО/ПРОИЗХОД и си окачва пред фамилията частицата за благо-родност "фон"?
- Същата тази ШЛЬОЦЕРСКА, с малки отлики ПРЕРАБОТЕНА, е теорията за КУРГАННАТА КУЛТУРА на американската-рускиня от еврейски произход Мария Гимбутас - която "доказВа" че ПРОТО-ЕВРОПЕЙЦИТЕ СА СЕ ФОРМИРАЛИ през ЧЕТВЪРТО ХИЛЯДОЛЕТИЕ, ВС - в района м/у Урал и Каспия - отговарящо на архео-култура Андроново?

- В противовес на тези две теории - идват ДОКАЗАТЕЛСТВАТА(теории) ЗА ПРОИЗХОД НА ЕВРОПЕЙЦИТЕ ОТ ЮГО-ИЗТОЧНА ЕВРОПА на археолога сър Колин Ренфрю и руснака специалист по компаритивистика(сравн.-историческо езикознание) Дяконов, А. П.?

- Именно поради МАНИАКАЛНАта ПОТРЕБНОСТ - русите да се изкарват ПО-ПО-НАЙ ... тоест РУСНАЦИТЕ като най-стари и първо-ИНДО-ЕВРОПЕЙЦИ ... настъпи историческата колизия с НЕПРИЗНАВАНЕ НА ВАРНЕНСКАТА ХАЛКОЛИТНА КУЛТУРА ... тя и родствена + продължител на по-старата от Мала азия, тоест тази от Чатал-хьоюк ... преминаваща във Варна-Хаманджия ... и още по-късната Триполе-Кукутени ?

- Тук ВЕЧЕ ВЪЗНИКВА ПРОБЛЕМА ЗА ДОКАЗУЕМОСТ НА ИСТИНОСТТА НА ЕДНАта или ДРУГАТА ГРУПА ТЕОРИИ ЗА ПРОИЗХОД - Казано по Карл Попър - нещата опират "до фалсифицируемостта на тезите ?" - ТОЕСТ ПРОВЕРКА ИСТИННОСТА НА ТЕЗИТЕ ... съответно, изградените на база на тях теории ?

- За мен, ИМА НЯКОЛКО ПОТВЪРЖДЕНИЕ ЗА ФАЛСИФИЦИРУЕМОСТ - тоест истинност на Теориите Ренфрю-Дяконов ... които не присъстват при другите Шльоцер-Гимбутас ... те са предимно от области КОМПАРАТИВИСТИКА и ГЛОТОХРОНОЛОГИЯ (езикознание) + религиознание(Жорж дьо Мюзил + Дж. Фрейзър и М. Елиаде?

- С уважение - и поздрав!
цитирай
17. germantiger - ...
25.07.2018 08:45
Гете, ти често пишеш за шльоцер - явно дотам се простират познанията ти за науката и митологията

- не шльоцер уставноява вълните на миграция към европа

- не шльоцер пише за общите мотиви в митологиите на бол народи

- не шльоцер е специалист по германо-скандинавския божествен Пантеон

това е все едно аз да ти напиша, че баща и дъщеря Фол са източника ми за траките

И НАЙ-ВАЖНОТО

европейците дори да бяха с произход юго-източна европа това НЯМА общо с блгария и българите въобще, защото в онези времена тук не е имало българи, а народите които са преминавали и живели тук са в пъти повече небългарски
цитирай
18. germantiger - +
25.07.2018 08:47
беше обещал, че ще направиш тема било за хайдути, било за знанията на Раковски и сие

надявам се, да направиш тези постинги - искрено се надявам
цитирай
19. get - Re на 17. germantiger -16. get - 15. germantiger - ще си "мерим ерудициите" ... ?
25.07.2018 10:20
... по индо-европеистика ли ... - като ще е тъй - моето "Re" на твоето "Ре" :))

- Ако следва да направя ретроспективен обзор-справка ... доста автори и произведения ЩЕ СЛЕДВА ДА ИЗРЕДЯ - в контекста на същото ... Но най общо КАЗАНО?
- При индоевропеистиката ... е като при "Сътворението в евангелие от Йоан" - в което се казва:
"В начало бе Словото; и Словото беше у Бога; и Словото бе Бог.
То в начало беше у Бога.
Всичко чрез Него стана; и без Него не е станало нищо от това, което е станало.
В Него беше живот и животът беше светлината на хората."

- Ако следва, интерпретирайки да съотнеса, Писанието йоаново за СЛОВОТО ... в началото на Индо-европеистиката бе Sir William Jones(Уильям Джонс Холбрук) с неговото писмо от 18 юли 1789 год. до секретаря на Академията на нейно величество - Уилям В. Джоунс ... в което се съдържа следният знаменателен пасаж:

"Само че, съхраненият от жреците САНСКРИТ СЕ ОКАЗВА млечен БРАТ НА латинският и елинското наречие - това се оказва невероятно. ... Когато великият Александър достигнал до индуските предели, му се сторило, че стои на края на вселената.
Всъщност, още тогава македонците не забелязали, че на този край говорят на подобен на техният език. ..."???

- С това се поставя НАЧАЛОТО на сравнително-историческото езикознание!

После следват: Джеймс Парсънс ... Яков Грим и Франц Бопп - възприемащи АНГЛИЙСКАТА ХИПОТЕЗА ЧЕ?
Изредените от Джонс езици, наред със санскрита ПРОИЗЛИЗАТ ОТ ЕДНО МЕСТОПОРОЖДЕНИЕ ... приблизително Централна азия или северна Индия?
- През 1816 г. англичанина Томас Юнг - предлага този протоезик-народ, да се нарече "индо-европейци" - което довежда до смут в германските научни редици ... и Фридрих Шлегел + Макс Мюлер ... въвеждат алтернативното "индо-арийци" ... после ... но тъй като ставам многословен ... пропускам имена и автори и само допълвам, че "индо-арийците" отново се преименуват(в алтернативното) от германската наука в "индо-германци" а съответно прото-езика им в "индо-германише шпрахе" ... Точен ли съм с "Ре-то" си Тигре :)))

п.п.
Точното звучене на немски на ТЕРМИНА възприет ЗА НАЗОВАВАНЕ на прото-европейския език е все още ... indogermanische Ursprache//"ИНДО-ГЕРМАНСКИ праезик" - не е ли така Тигре?

П.П.
germantiger написа:

- не шльоцер пише за общите мотиви в митологиите на бол народи

- не шльоцер е специалист по германо-скандинавския божествен Пантеон

това е все едно аз да ти напиша, че баща и дъщеря Фол са източника ми за траките


- Първият системен изследовател и автор на ПРОТО-ЕВРОПЕЙСКИЯ ПАНТЕОН е Жорж дьо Мюзил (1898 - 1986) - който съм вече посочил + други автори в предходният си пост?
- "Трако-логията" е изкуствено създадена(от съпруг и съпруга Фол), НЕука, в угода на руските-имперско исторически аспирации, към северно Черноморие и да се изкарват "скити" ПО ПРОИЗХОД - тенденция започната от време на Михайло Ломоносов и Екатерина Велика ... продължена с нова сила от време на Сталин "славянофила" !
цитирай
20. leonleonovpom2 - Здравей, Адаш!
25.07.2018 13:11
въпросът опира, не до това, което е написано някъде, а обикновено има разнобой в различни писания, а кое е възможно?Ултима е латинска дума, Туле-келтско-тракийска Народи няма още има племена!, в епохата преди Рим Народ-съвокупност от племена
Ако от гърците е основан градът, те си приписват всичко ,но и древна традиция е като се завладее град, да се пише ,че е основан, има една особеност.
От 12 Александрии например, само една е дело на Александър
Да се върнем на гърците, плаването им Те плават край брега Корабите им не са пригодени да носят много провизии и вода Вечерта спират някъде и пренощуват На другият ден- продължават
Британия е била достъпна за тях-тридесетина километра не са проблем Но до Исландия, убеден съм-те не биха рискували, дори и с информация
Ти знаеш, морски човек си, че аргонавтите плават край брега
Без претенции, Този град е някъде в Северна Шотландия, ако е реалност, или Каледония, както се е наричала!
Картата няма мащаб, но от Великобритания разстоянието до Исландия е поне 1000 километра на око- непосилно!
Изоставам с читателите, има различни обяснения, но който иска д, да чете!
Не събирам ,още по-малко да купувам като Чичиков мъртви души!

Хубав ден!
цитирай
21. germantiger - ...
26.07.2018 06:55
Благодаря за справката от нет-а гет

с тази справка в рамките на 10 минути сглобена ти признавам научка степен по интернет сглобка

един лингвист или етимолог ще ми представи няколко вагона книги и повече от тон информация в повече

след твоя "ракурс" по индо-европеистика ми остава да повторя какво казва тя и бол други науки изследващи миналото:

- всички европейци мигрират от азия към европа на три вълни

- европейците без финландци, без унгарци, спорно без албанци и баски говорят на индо-европейски езици произлезли от няколко графики/клонове и разклонения през праматерния

- българското и българския в това цялото множество е незабележимо малко и наред с всички други

- през земите на ДНЕШНА българия са минали бол народи повече векове и по-многобройни от българите, българите са едни от многото и българите са късни

родния ни град варна както знаем до към края на 19 век е бил населен почти само с турци, гърци и евреи - българите са били няколко процента

а про по родовата ни къща която съборихме преди повече от година и влязохме в новините на страната е ПЪРВАТА БГ КЪЩА ОКОЛО КОЯТО ЗАПОЧВА ДА СЕ СТРОИ БЪЛГАРСКИЯ КВАРТАЛ ВЪВ ВАРНА - разбира се, тя е придобита от рода ми през царско борисово време
цитирай
22. get - @ 21.germantiger :))) Народа ни го е казал: Котка по гръб пада ли ... ?
26.07.2018 08:18
... още повече - ако е тигър и то германски при това:))?

germantiger написа:
Благодаря за справката от нет-а гет

с тази справка в рамките на 10 минути сглобена ти признавам научка степен по интернет сглобка

един лингвист или етимолог ще ми представи няколко вагона книги и повече от тон информация в повече

след твоя "ракурс" по индо-европеистика ми остава да повторя какво казва тя и бол други науки изследващи миналото:

- всички европейци мигрират от азия към европа на три вълни

- европейците без финландци, без унгарци, спорно без албанци и баски говорят на индо-европейски езици произлезли от няколко графики/клонове и разклонения през праматерния

- българското и българския в това цялото множество е незабележимо малко и наред с всички други

- през земите на ДНЕШНА българия са минали бол народи повече векове и по-многобройни от българите, българите са едни от многото и българите са късни
...
...


Ако ми НАМЕРИШ СИСТЕМАТИЗИРАНО ТАКА И написано, ОТКЪДЕ ТРЪГВА теоретичната-фикция, че от дивите и безлюдни пустошти КАКВИТО СА ПАМИР и ХИНДУКУШ се пораждат безчислени човешки миграционни вълни - ще ЧЕРПЯ!

ВТОРО: Допускаш грешка по отношение на албанците - ЕЗИКА НА КОИТО е индо-европейски!

ТРЕТО: По така наложената МИГРАНТСКО ТЕОРЕТИЧНА ЛОГИКА и ПРОТО-ГЪРЦИТЕ не са с произход от БАЛКАНИ ... за да ОБЯСНЯТ
, наличието в гръцкия език на един МНОГО ПО-СТАР ЕЗИКОВ ПЛАСТ(субстрат) обявявайки го за НЕ-европейски а аз имам ДОВОДИ за ОБРАТНОТО - този по-стар субстрат е от ЕВРОПЕЙСКИ, или от ЕЗИК, който е прието да го преписват на "пеласгите"?

ЧЕТВЪРТО и последно, въпреки че има много да се пише по въпроса - това е за ИЗНЕНАДВАЩО ГОЛЯМАТА БЛИЗОСТ при така наричаният "стар висок немски" и този език - който неоснователно е наречен "църковно славянски" а на практика е стар-български ... и то от времена КОГАТО СЛАВЯНИ, КАТО НАРОД НЯМАМЕ ДОКУМЕНТИРАН?
Ако сме били ПРЕНЕБРЕЖИМО МАЛКО НАРОДЧЕ под вида на руснаци-славяни или тюрки-прабългари ... такива съвпадения/близост не би следвало да съществува а тя е налична?
Само маркирам КАПИТАЛНИ ВЪПРОСИ - на които в историческото езикознание не се търсят отговорите а се прикриват зад разни "съшити с бели конци" теории с претенции за научност?!

За "гърците" във Варна - нещата са подобни - както с "гърците" в Пловдив?
Като за създалата се там ситуация, езикова, и национално-самоопределение П.Славейков много точно я охарактеризира в изречението си:
"Нещат гърци, а ромеи да бъдат!" - знаеш ли в каква връзка го пише той това ... в подобна - като тази, довела във Варна да се ползва гръцкия език!
Като и по тази ПРИЧИНА, българина-възрожденец и дарител Елени Николау да не знае народния си език, както другия такъв, Васил Априлов - на който е именувана първата гимназия в България?
Тоест от края на 18-ти до начало БЪЛГАРСКОТО ВЪЗРАЖДАНЕ вървят процеси на КУЛТУРНО-ЕТНОСЕН лингво и етно-цид!

Поздрав!
цитирай
23. germantiger - ...
26.07.2018 10:37
не, не допускам грешка, а споменавам какво казва науката - за тях албанците се спори какви са и част от спора идва от езика им вкл.

нещата не са подобни, зщаото не са неща гете, още по-малко за гърците във варна и тези в пловдив с нещата - варна никога не е бил град населене с българи през всички 1300 години история, нещо повече -в арна векове наред не е била въобще в територията на българските държави

за гърците по черноморието е добре да се поинтересуваш какво пише и гръцката наука, колкото и да си предубеден към нея

аз няма какво да ти търся и намирам - ти си този с интерес и претенция за знание, ти трябва да си наясно с научините теории и доказателства на които опонираш, след като явно не ги знаеш в конкретика и детайли може би ?!

никъде не съм написал ПРЕНЕБРЕЖИМО МАЛКО НАРОДЧЕ да сте били - които сте вие това народче - ти доколкото си се описвал едва ли си българин - със сигурност си от расовите типове, КИОИТО СА НЕТИПИЧНИ ЗА БЪЛГАРИТЕ И НЕХАРАКТЕРНИ ЗА БЪЛГАРИТЕ - факт
цитирай
24. germantiger - +
26.07.2018 10:44
и понеже знаеш за албанците - хайде къде стои техния език

къде стои и българския или славянските езици в цялата "схема" с индо-европейските

веднага забелязваш как българския е едно "нищо" и въобще не е в основата на това индо-европско семейство

нещо повече - могат да се посочат и мъртви езици в това огромно многообразие в пъти повече от българския

та мисълта ми е истината е видима - българите са едни от многото, сравнително късни и въобще не във фундамента

това казва науката на поколения учени за разлика от блогъри през живота си невидели и не работили с нито един извор или класически език

това е разликата между фантазия и факти
цитирай
25. get - Мога да ти ОТГОВОРЯ КЪДЕ СТОИ БЪЛ...
26.07.2018 12:14
Мога да ти ОТГОВОРЯ КЪДЕ СТОИ БЪЛГАРСКИЯТ КАТО ЕЗИК - в Глото-хронологичното "дърво" на лингвистите-структуралисти+компаративисти ... произхода му е по-близък до БАЛТО-ЖЕМАЙТСКО-ЛАТГАЛСКА ЕЗИКОВА ПОДГРУПА със НАСЛЕДНИК СТАРО-БЪЛГАРСКИ производен от който е ЦЪРКОВНО-СЛАВЯНСКИЯ, който пък, се явява основа на старо(или)прото-руския !
Имаме още една обособена група към която са спадали "славянските" езици от като почнем ... шлезвиг-холщайн и стигнем до р.Нарва ... а в по-късни времена част от това езиково обособено население играе съществена роля при формиране на езици и народи известни ни в момента, като Белоруси и Украинци!

Прощавай за тромавите поради дължина и липса на пунктоация изречения - но пиша от таблет и ми е трудно отредактирането?!

А примерно за "гръцкия произход" на градовете по българското(и не само) Черноморие бъркаш ?

П.П.
Пропуснах Да отбележа ?!
Предобраза на балто-жемайтско-латгалски е "пелаго-ТРАКО-СКИТСКИЯ първо-появил се от ТУК ... най-общо казано ПРИ-ЧЕРНОМОРИЕ, Балкани и Анатолия ... с допълнение, че това е работната хипотеза на база факти от изследванията МИ, като любител-дилетант :))) в езико-знанието!
цитирай
26. barin - Благодаря на Иван, Тигъра и Гет за ...
26.07.2018 21:34
Благодаря на Иван, Тигъра и Гет за коментарите и че направихте темата по-четена от очакваното. Може да се помисли дали северния край на Шотландия може да бъде Ултима Туле. Гърците, както обикновено си приписват всичко на тяхна сметка. Няма лошо. стига да почива на някаква истина. Напоследък на много събития, факти и личности се дава българска нишка, като и аз понякога правя така.
Поздрави!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: barin
Категория: История
Прочетен: 3645077
Постинги: 423
Коментари: 5974
Гласове: 67332
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031