Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
07.11.2013 12:12 - Задлъжнялостта на българина расте, а всеки трети със заем към банка е безработен
Автор: sags Категория: Бизнес   
Прочетен: 1153 Коментари: 2 Гласове:
4


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Необслужваните кредити на българите към банките продължават да нарастват стремително и до края на годината по всяка вероятност ще надминат психологическата граница от 10 процента спрямо всички кредити, твърдят финансови анализатори. Към тревожната статистика се прибавят и данните от проучване на социологическия и икономическия институт към БАН, според които всеки трети българин с банков кредит е останал без работа и на практика няма как да погасява задълженията си.

Вижте репортаж с г-н Иван Стойков, старши финансов анализатор в МОИТЕ ПАРИ, излъчен по
TV Европа тази Неделя, 06.12.2009 г.

Ето и основните коментари и препоръки по темата на г-н Стойков:
  • “Започва да се покачва рискът за цялата банкова система и може отново да се стигне до поскъпване на кредити за стари и нови клиенти, корекции на такси, за да се намалят някои негативи, но не съм сигурен, че това ще помогне на банките. Заемите и сега са достатъчно скъпи, за да има възможност още да бъдат оскъпени и така да се покриват загуби от вече отпуснати кредити, превърнали се в лоши”
  • “За да имат достатъчно средства хората да обслужват заемите си, те трябва да имат работа, бизнеса трябва да може да работи, а той за да може да работи, съответно банките трябва да го финансират. За да могат фирмите да си позволят заеми, банките трябва да си коригират условията по тях - да намаляват лихвите, да намаляват примерно някои от таксите. Към хора, които са изпаднали в затруднение, банките трябва да са отзивчиви, да са готови да преговарят с тях, да им се разсрочва кредита, ако той не е бил взет за максималния срок.”
  • Въпреки че вече се забелязват първи плахи стъпки на някои банки към понижаване на лихвите по кредитите им, Иван Стойков подчертава, че тези намаления често биват компенсирани с по-високи такси. Затова клиентите на банките трябва внимателно да преценяват реалната обща стойност, която би им струвал един заем в момента, преди да предприемат стъпки по кандидатстване за него.
Някои интересни факти:
  • Най-голям дял от неплатените задължения към банките са на неправителствените и други организации (от всички отпуснати такива заеми, 12.26%* са лоши). В челото на класацията на лошите кредити се нареждат още потребителските заеми (10.5%* са лошите, от всички отпуснати потребителски кредити), следват заемите за бизнеса (8.84%*), а най-добре обслужвани се оказват ипотечните кредити. При тях размерът на необслужените спрямо всички отпуснати ипотечни заеми е 8%*.
    * - Изт.: БНБ. Данните са към 31.10.2009 г.
  • Според проучването на БАН около 76% от кредитите са взети от домакинства с ниски доходи до 600 лева. А 75 на сто от анкетираните, извършили покупки над 5000 лева, признават, че към днешна дата не биха ги повторили.



Гласувай:
4


Вълнообразно


1. alexs - В условията на дефлация настоящите ...
09.11.2013 09:17
В условията на дефлация настоящите лихви са убийствени за бизнеса и домакинствата ....ето затова не можем да излезем от кризата...
цитирай
2. kostadin - Горките банки -те са пред фалит!
13.11.2013 14:45
Горките банки -те са пред фалит!
А длъжниците им постепено в течение на вековете ще се сдобият с обилно окосмяване и ще им растът още кучешки зъби.С тях ще изяждат всички манипулатори ,изобретили илюзорната виртуална действителност сътворена от използването на банкнотите
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: sags
Категория: Бизнес
Прочетен: 9376
Постинги: 4
Коментари: 2
Гласове: 9
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930